Már az együttműködést készíti elő Clinton és Obama

Infostart
2008. január 15. 09:40
Ezentúl visszafogottabban bírálja majd egymást a demokraták két legesélyesebb elnökjelöltje. Hillary Rodham Clinton és Barack Obama attól tart, hogy a kiélezett választási retorika gyöngítené a párt esélyeit arra, hogy megszerezze a Fehér házat.

A békülést Obama kezdte, aki újságírók előtt kijelentette: nem akarja, hogy a Clinton elleni csatában elfelejtődjön, mi is a kampány végső célja. Az egykori first ladyre és másik vetélytársára, John Edwards volt szenátorra utalva hangsúlyozta: "bár vannak közöttünk véleménykülönbségek, a célunk ugyanaz. Demokraták vagyunk, hiszünk az emberi jogokban." Egy órával később már Clinton is közleményt adott ki, amelyben hasonló hangot ütött meg.

Miközben a demokrata jelöltek egymással békülnek, a republikánusok csak a csatára figyelnek: ma tartják a következő előválasztást Michiganben. A demokraták bojkottálják az előválasztást, mert a beleegyezésük nélkül hozták előbbre annak időpontját.

Mitt Romney és John McCain sem engedheti meg magának, hogy veszítsen. A felmérések szerint a két jelölt támogatottsága nagyjából azonos az államban, ahol Mike Huckabee volt arkansasi kormányzó a harmadik helyre számíthat.

Hármuk közül leginkább Romney számára élet-halál kérdése a győzelem, hiszen veszített Iowában és New Hampshire-ben is. Ha most sem sikerül győznie, akkor valószínűleg ki is száll a küzdelemből.

A demokrata jelöltek legközelebb szombaton, Nevadában mérettetnek meg. Edwards, aki eddig nem váltott hangot, agresszív kampányt folytat itt és Dél-Karolinában is. Mindkét riválisát leszólta, azt mondta, egyikük sem lesz képes megszerezni a Fehér házat novemberben, egyedül csak ő elég erős arra, hogy megharcoljon a republikánusokkal és a vállalati érdekekkel.