Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Londoni olimpia: óriási összeg hiányzik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egymilliárd fontos (340 milliárd forintos) feketelyukkal kell szembenéznie a 2012-es londoni olimpia szervezőbizottságának.

A konzervatív és a liberális demokrata képviselők kedden nem szavazzák meg a kormány azon tervét, hogy még több pénzt biztosítsanak az ötkarikás játékok előkészületeire. A döntést azt követően hozták, hogy nyilvánosságra került a Londoni Fejlesztési Ügynökség jelentése, amely szerint nem reális a kabinet azon becslése, hogy mekkora összeghez jutnak az olimpia után az ingatlanok értékesítéséből.

A londoni polgármester, Ken Livingstone és az olimpiáért felelős miniszter, Tessa Jowell tavaly írt alá egy dokumentumot, amelyben az szerepelt, hogy legalább 1,8 milliárd fontot (610 milliárd forintot) kell előteremteni a kelet-londoni területek értékesítéséből a játékok után.

A kormány azzal számolt, hogy évente 16 százalékkal emelkedik az ingatlanok értéke Stratfordban a következő 15-20 év során, de a Londoni Fejlesztési Ügynökség úgy véli, ez túl optimista várakozás.

A szervezet tájékoztatta a londoni közgyűlést, hogy az előzetes tervezettel ellentétben 800 millió font (270 milliárd forint) teremthető elő az ingatlanok értékesítéséből, így a hiány egymilliárdos lesz. Ebből az összegből fizették volna vissza Nemzeti lottótársaság által nyújtott 675 millió fontos kölcsönt, de így ez a pénz is elveszik.

Ingatlanszakértők szerint a kormány terveivel ellentétben mindössze 4-5 százalékkal emelkedhet az olimpiai létesítmények közelében lévő területek értéke. Mark Dorman, az egyik nagy ingatlanügynökség igazgatója szerint az elmúlt tíz évben valóban volt 16-20 százalékos éves emelkedés a londoni területeken, de a piac azóta kiegyenlítődött, és most teljes őrültségnek hangzik ekkora növekedéssel számolni.

A 2012-es olimpia költségvetése korábban is számos vitát váltott ki a szigetországban. Eredetileg 2,4 milliárd fontra (mintegy 820 milliárd forint) taksálták a játékok büdzséjét, ám az összeg 9,3 milliárdra (körülbelül 3.170 milliárd forint) ugrott.