Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lerángatták a fákról a környezetvédőket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A drezdai rendőrség kényszerítette távozásra a Robin Wood nevű környezetvédő csoport aktivistáit, akik december eleje óta a szász főváros déli negyedében két fára felmászva tiltakoztak egy híd tervezett építése ellen. A látványos akció több száz érdeklődőt vonzott a helyszínre.

Öt aktivista egy régi tölgy lombozatát, három pedig a szomszédos hársfa felsőbb ágait választotta a szokatlan tiltakozó akció színhelyéül. Még december elején foglalták el helyüket a vastagabb ágakon, és azóta hóban-szélben kitartottak eltökélt szándékuk mellett, hogy csak akkor hagyják el önként a fákat, ha a szász tartományi kormányzat letesz a Drezda déli felében tervezett Elba-híd megépítéséről.

Az ügy már régóta borzolja a kedélyeket Drezdában, ugyanis a szász uralkodók egykori erdei kastélyáról elnevezett negyed környezetvédelmi övezet, és sokan úgy vélik, hogy az Elba menti csalit különleges élővilágát súlyosan károsítaná egy új híd.

A lakosság azonban népszavazáson döntött az egyre nagyobb forgalom tehermentesítését szolgáló négysávos híd megépítéséről. Környezetvédők a bíróságnál próbáltak érvényt szerezni fenntartásaiknak, de végül elutasították a keresetüket, és megkezdődött a híd építésének előkészítése.

Ezzel az ENSZ kulturális intézménye, az UNESCO sem ért egyet, ugyanis kilátásba helyezte a kulturális világörökség elismerés megvonását az Elba menti Firenzének is nevezett várostól.

Hanganyag: Vincze András