Koalíciós huzavona a fiatalkorú bűnözés kapcsán

Infostart
2008. január 15. 12:45
A fiatalkorú bűnözés visszaszorítása egyre inkább szakítópróba elé állítja a berlini kormánykoalíciót. A Szociáldemokrata Párt ugyanis elutasította a kereszténypártok követelését, hogy még a hesseni tartományi választás előtt kezdjenek tárgyalást az érvényben lévő jogszabályok szigorításáról.

Berlinben a kisebbik koalíciós partner, a Szociáldemokrata Párt belpolitikai szóvivője elutasította a Kereszténydemokrata Párt főtitkára által előterjeszett követelést a fiatalkorúakra vonatkozó büntetőtörvények szigorítására.

Dieter Wiepfelspütz rámutatott arra, hogy a szociáldemokraták szívesen megvitatják a kérdést koalíciós partnerükkel, de elutasítanak minden ilyen célú ultimátumot.

Utalt arra is,hogy az újraválasztásáért küzdő hesseni tartományi miniszterelnök, Roland Koch a tüneti kezelést szorgalmazza és nem a bűnözést kiváltó szociális okokat akarja felszámolni. Wiepfelspütz szerint a jelenleg hatályos jogszabályok kellő törvényes keretet biztosítanak a bűnözök megbüntetésére.

A Kereszténydemokrata Párt főtitkára első válaszában némileg békülékenyebb hangnemet ütött meg, de ismét sürgette, hogy még ezen a héten kezdjenek eszmecserét a fiatalkorú bűnözőkre vonatkozó rendelkezések úgymond joghézagainak kiküszöböléséről.

Nem akarják csökkenteni a büntethetőség korhatárát

A hesseni tartományi kormányfő a kiskorúak szigorúbb megbüntetését szorgalmazta, miután a német nagyvárosok metróiban a közelmúltban fiatalkorú külföldiek több esetben is bántalmaztak idősebb német utasokat.

Roland Koch a hét végén már azt is javasolta, hogy rendkívüli esetben még 14 évnél fiatalabb törvénysértőket is - elrettentő célzattal - utalják zárt intézetbe.

Koch pártjának, a Kereszténydemokrata Uniónak a főtitkára azonban elutasította a nagyfokú megütközést keltő indítványt, és leszögezte, hogy a büntethetőség határát semmi esetre sem lehet 14 év alá szállítani.

Hanganyag: Vincze András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást