A kormánypárti padsorokba akar ülni az ellenzék

Infostart
2008. január 15. 19:03
Egy nappal az ellenzék újabb tömegtüntetései előtt, botrányos körülmények között megszakadt a kenyai parlament első ülése. A közös imával kezdődött ülés gyorsan Kibaki elnök és az őt választási csalással vádoló ellenzéki vezető, Raila Odinga sárdobálásává változott. A fővárost, Nairobit közben rendőrségi elitalakulatok zárták le, hogy így akadályozzák meg a további erőszakot.

A kenyai parlamentben a rivális képviselők már az eskütétel előtt szinte egymásnak estek, így késett a házelnök megválasztása.

Míg kint rohamrendőrök felügyelték az elnéptelenedett utcákat, bent Raila Odinga ellenzéki mozgalmának ukrán mintára narancsszínű kendőt viselő képviselői ismét dühösen az elnökválasztási eredmények meghamisításával vádolták meg Mwai Kibaki elnököt.

"Név szerinti szavazást, hogy ezúttal ne tudjanak csalni!"

Az ellenzék követelte, hogy név szerinti szavazáson válasszák meg a házelnököt, mivel úgymond az elnökválasztás is titkos voksoláson alapult, és az lett a vége, hogy meghamisították az eredményt.

Kibaki hívei azzal védekeztek, hogy veszélyes precedenst akar teremteni az ellenzék.

Az Odinga Narancs Demokratikus Mozgalomnak és szövetségeseinek azonban csak néhánnyal jutott kevesebb mandátum a kormánykoalíciónál - és kétszer annyit helyet szereztek, mint az elnök pártja-, ezért megengedhetik maguknak a látványos akciókat.

Odinga közölte is, hogy amint felesketik képviselőiket, azok beülnek a kormánytagoknak fenntartott székekbe.

Az ellenzék nem hajlandó lefújni a szerdai tömegtüntetést

Nairobi utcáin, különösen a Mathare nyomornegyedben közben feszült volt a helyzet. Odinga vallási vezetők felhívása ellenére nem volt hajlandó lefújni a szerdára meghirdetett tömegtüntetést, annak ellenére, hogy sokan további erőszaktól tartanak.

Hivatalos közlés szerint a vitatott kimenetelű elnökválasztás után több, mint 700 embert öltek meg az etnikai összecsapásokban.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, több, mint 6.000, a szomszédos Ugandába menekült ember ellátását felügyeli. A belső menekültek száma azonban ennél is nagyobb, meghaladja a 250 ezret.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Botrány a kenyai parlamentben
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást