Vitaminnal az agresszív rabok ellen

Infostart
2008. január 14. 07:52
Nagy-Britanniában a jövőben vitamint és ásványi anyagokat adnak majd a raboknak, azt remélve, hogy ettől javul a viselkedésük és csökken az erőszakos cselekmények száma a börtönökben.

A brit igazságügyi tárca úttörő vállalkozásba kezd. Azt reméli, hogy a fiatal fogvatartottak étkeztetésével befolyásolni tudja a viselkedésüket.

Nemrég egy tanulmány is megjelent arról, hogy a nagyobb tápanyagbevitel miként segíteni a gyermekek és a fiatal felnőttek oktatását vagy nevelését, esetleg fogva tartását.

Az igazságügyi tárca épp ezért az év végén két, fiatalokat fogva tartó intézetben próbálja ki, hogyan hat az ott lakókra, ha több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz az ételük. Lesz azonban egy olyan csoport is, amely placebót kap, azaz az intézményekben egyfajta kísérletet végeznek majd.

Számos kutató vallja, hogy ha bizonyos fontos tápanyagok hiányoznak a fiatalok étrendjéből, az hatással van viselkedésükre, agresszívvá teszi őket.

Vannak, akik szerint a modern kor élelmiszerei, amelyek cukorban és adalékanyagokban gazdagok, fontos tápanyagokban viszont szegények, növelik a kriminalisztikai esetek számát.