Nagy-Britanniában is ujjlenyomatot vesznek a vízummal érkezőktől

InfoRádió / MTI
2008. január 14. 17:58
Nagy-Britannia most már minden olyan beutazótól ujjlenyomatot vesz, akikre vízumkötelezettség érvényes - közölte hétfőn a brit bevándorlásügyi államminiszter. Liam Byrne az új határőrizeti és bevándorlási ügynökség munkatársai előtt elmondott beszédében kijelentette: a program a gyors előkészítés révén három hónappal a tervezett április eleji határidő előtt beindulhatott.

Az ujjlenyomat-vételi kötelem 133 ország állampolgáraira - vagyis a világ teljes lakosságának háromnegyedére - vonatkozik.

A rendszer annyiban különbözik az Egyesült Államokban több éve bevezetettől, hogy a beutazóknak már a vízumkiadó brit diplomáciai képviseleteken alá kell vetniük magukat a digitális rögzítő berendezéssel elvégzett ujjlenyomat-vételnek, és a vízumhoz biometrikus adatokat tartalmazó arcképfotót is készítenek róluk. A belépéskor azonban ezen a procedúrán - az amerikai gyakorlattól eltérően - már nem kell átesniük.

Az Egyesült Államok határellenőrzési pontjain azoktól is ujjlenyomatot vesznek - és fotót is készítenek róluk -, akiknek nem kell vízum, így például a brit állampolgároktól is.

Nagy-Britannia azonban ezt az eljárást nem alkalmazza az EU-állampolgárokra és a többi olyan ország - köztük az Egyesült Államok - polgáraira, akiknek nem kell külön beutazási engedély.

Útlevél EU-s polgároknak is kell

London ugyanakkor nem csatlakozott az uniós belső határellenőrzést felszámoló schengeni egyezményhez, így a brit beléptető pontokon az EU-állampolgároknak továbbra is fel kell mutatniuk útlevelüket vagy személyazonosító okmányaikat, amelyeket a bevándorlási tisztviselők számítógépes ellenőrzésnek vetnek alá.

Liam Byrne szerint az ujjlenyomat-rendszer csak az első eleme annak a "40 éve nem látott mértékű" átalakításnak, amely a brit bevándorlás ellenőrzésében elkezdődött, és karácsonyig kiteljesedik.

Egyebek mellett minden beléptető ponton meghonosodik a rendőrségi hatáskörökkel is felruházott egységes határőrizet - Nagy-Britanniában eddig nem létezett külön határőrség -, a munkáltatókra helyszíni bírságot rónak ki, ha nem ellenőrzik, hogy alkalmazottaiknak joguk van-e Nagy-Britanniában dolgozni, és a külföldi elítélteket büntetésük letöltése után automatikusan kitoloncolják.