eur:
392.8
usd:
366.39
bux:
66293.8
2024. április 25. csütörtök Márk

Az EU óvatosabb lesz a bioüzemanyaggal

Az Európai Unió megszigorítja a bioüzemanyagra vonatkozó környezetvédelmi feltételeket, mert felismerte, hogy azok bevezetése olyan károkat okoz, amelyekkel nem számoltak. A negatív hatások közé sorolják az egyes élelmiszerek drágulását és - a bioüzemanyag mögötti "zöld filozófia" ellenére - az esőerdők további irtását.

Az Európai Unió elismerte, hogy nem várt negatív hatásokkal jár a bioüzemanyagok elterjesztését célzó politikája. Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos a BBC-nek adott interjújában azt mondta: Brüsszel alábecsülte, hogy a bioüzemanyagok felhasználását előíró kvóták milyen káros módon befolyásolják majd az élelmiszerárakat és az esőerdőket.

"Fenntartható" növelés

"Nagyobbak a környezetvédelmi és a szociális problémák is, mint gondoltuk, ezért óvatosan kell továbblépnünk. Kritériumokat kell megállapítani, hogy mi minősül társadalmi és környezetvédelmi szempontból is fenntarthatónak, mert a bioüzemanyagoknak van hasznuk is, de nem szabad kárt okozni a szegényeknek, vagy a környezetnek" - mondta Dimasz.

A néhány évvel ezelőtt még olcsóbb és tisztább fűtőanyagnak kikiáltott bioüzemanyagokat zászlajukra tűzte a zöldmozgalmak egy része, a kormányok pedig jelentős támogatásokat adtak az olyan gazdáknak, akik terményeiket például bioetanolgyártásra szolgáltatták be. Az EU célként jelölte meg, hogy 2020-ig a tömegközlekedésben az üzemanyag felhasználás 10 százalékát bioüzemanyagból kell fedezni.

Zöldmozgalmak figyelmeztetnek a bioetanol veszélyeire

Az eredmény azonban az lett, hogy a csökkenő kínálat miatt felment egyes élelmiszerek ára, szembesülni kellett azzal, hogy a termőföldet pihentetni kell, a nehezen szállítható bioetanol pedig még mindig nem gazdaságos alternatívája a fosszilis tüzelőanyagoknak.

Környezetvédelmi és nemzetközi fejlesztési civilszervezetek a problémát felismerve a múlt héten azért lobbiztak az EU energiaügyi biztosánál, hogy sokkal szigorúbb feltételeket szabjanak a bioüzemanyag felhasználása terén. "A tömeges termelés növelheti az élelmiszer és takarmány árakat és súlyosbíthatja a vízhiányt" - írta levelében az Oxfam, a Föld Barátai és 15 másik úgynevezett NGO.

Királyi Társaság: a klímaváltozás elleni harcban nem sokat jelent

Sztavrosz Dimasz azt ígérte, hogy az EU nem engedélyezi a pálmolajból készült biodízel használatát, mert a termelés összefügg a széndioxidot megkötő indonéziai esőerdők irtásával. Bioüzemanyagot kukoricából, szójababból, repcéből és cukornádból is lehet előállítani. Az EU Bizottságon belül vita folyik arról, hogy mennyire támogassák az otthoni gyártást, és milyen mértékben importáljanak például Brazíliából.

A brit tudományos testület, a Királyi Társaság hétfői jelentése szerint a bioüzemanyag használatát előíró európai irányelv nem sokban segíti a klímaváltozás elleni harcot, mert nincs összehangolva az üvegházi gázok kibocsátását szabályozó határértékekkel.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×