Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az EU óvatosabb lesz a bioüzemanyaggal

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Unió megszigorítja a bioüzemanyagra vonatkozó környezetvédelmi feltételeket, mert felismerte, hogy azok bevezetése olyan károkat okoz, amelyekkel nem számoltak. A negatív hatások közé sorolják az egyes élelmiszerek drágulását és - a bioüzemanyag mögötti \"zöld filozófia\" ellenére - az esőerdők további irtását.

Az Európai Unió elismerte, hogy nem várt negatív hatásokkal jár a bioüzemanyagok elterjesztését célzó politikája. Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos a BBC-nek adott interjújában azt mondta: Brüsszel alábecsülte, hogy a bioüzemanyagok felhasználását előíró kvóták milyen káros módon befolyásolják majd az élelmiszerárakat és az esőerdőket.

"Fenntartható" növelés

"Nagyobbak a környezetvédelmi és a szociális problémák is, mint gondoltuk, ezért óvatosan kell továbblépnünk. Kritériumokat kell megállapítani, hogy mi minősül társadalmi és környezetvédelmi szempontból is fenntarthatónak, mert a bioüzemanyagoknak van hasznuk is, de nem szabad kárt okozni a szegényeknek, vagy a környezetnek" - mondta Dimasz.

A néhány évvel ezelőtt még olcsóbb és tisztább fűtőanyagnak kikiáltott bioüzemanyagokat zászlajukra tűzte a zöldmozgalmak egy része, a kormányok pedig jelentős támogatásokat adtak az olyan gazdáknak, akik terményeiket például bioetanolgyártásra szolgáltatták be. Az EU célként jelölte meg, hogy 2020-ig a tömegközlekedésben az üzemanyag felhasználás 10 százalékát bioüzemanyagból kell fedezni.

Zöldmozgalmak figyelmeztetnek a bioetanol veszélyeire

Az eredmény azonban az lett, hogy a csökkenő kínálat miatt felment egyes élelmiszerek ára, szembesülni kellett azzal, hogy a termőföldet pihentetni kell, a nehezen szállítható bioetanol pedig még mindig nem gazdaságos alternatívája a fosszilis tüzelőanyagoknak.

Környezetvédelmi és nemzetközi fejlesztési civilszervezetek a problémát felismerve a múlt héten azért lobbiztak az EU energiaügyi biztosánál, hogy sokkal szigorúbb feltételeket szabjanak a bioüzemanyag felhasználása terén. "A tömeges termelés növelheti az élelmiszer és takarmány árakat és súlyosbíthatja a vízhiányt" - írta levelében az Oxfam, a Föld Barátai és 15 másik úgynevezett NGO.

Királyi Társaság: a klímaváltozás elleni harcban nem sokat jelent

Sztavrosz Dimasz azt ígérte, hogy az EU nem engedélyezi a pálmolajból készült biodízel használatát, mert a termelés összefügg a széndioxidot megkötő indonéziai esőerdők irtásával. Bioüzemanyagot kukoricából, szójababból, repcéből és cukornádból is lehet előállítani. Az EU Bizottságon belül vita folyik arról, hogy mennyire támogassák az otthoni gyártást, és milyen mértékben importáljanak például Brazíliából.

A brit tudományos testület, a Királyi Társaság hétfői jelentése szerint a bioüzemanyag használatát előíró európai irányelv nem sokban segíti a klímaváltozás elleni harcot, mert nincs összehangolva az üvegházi gázok kibocsátását szabályozó határértékekkel.