Félelem az erősödő radikalizmustól Németországban

Infostart
2008. január 13. 20:00
Berlinben a külföldiek képviseletére alakult országos szervezet elnöke aggodalommal nyilatkozott a hesseni tartományi miniszterelnök nyilatkozatairól, amelyekben az eddiginél jóval szigorúbb fellépést követelt a fiatalkorú, kiváltképpen idegen eredetű bűnözőkkel szemben. Memet Kilics úgy vélte, hogy Roland Koch választási fellépése súlyosan visszaveti a külföldiek beilleszkedését célzó erőfeszitéseket.

Az újraválasztásáért küzdő hesseni tartományi miniszterelnököt az elmúlt napokban számos bírálat érte. Kiváltképpen szociáldemokrata és zöldpárti politikusok ostorozták a fiatalkorú bűnözőkkel kapcsolatos kijelentéseit, amelyek azt követően hangzottak el, hogy több német nagyváros földalatti vasútján kiskorú külföldiek ismételten rátámadtak idősebb német utasokra.

A tartományi vezetés megszerzéséért harcoló szociáldemokraták a szélsőjobboldal szólamaira emlékeztető populista nyilatkozatokat vetettek Roland Koch szemére, és bírálták azt is, hogy az ugyancsak kereszténypárti kancellár nem határolta el magát a miniszterelnök kijelentéseitől.

Most a külföldiek képviseletére létesült országos szervezet elnöke is megszólalt, és aggodalmának adott kifejezést, ugyanis - szerinte - Roland Koch a választási kampány során elhangzott követeléseivel veszélybe sodorja az idegen származásúak integrációját.

Memet Kilics elismerte, hogy a fiatalkorú bűnözés súlyos problémát jelent, de hangsúlyozta, hogy ez semmi esetre sem nemzetiségi, hanem szociális alapon kell megoldani.

Kilics úgy vélte, hogy a szélsőséges irányba elrugaszkodott hesseni választási kampány miatt elérkezett az idő Horst Köhler államfő közbelépésére, mert neki elsődleges feladata Németország összetartásának ápolása.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást