Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bush \"béketeremtő\" üzenettel távozik Izraelből

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
George Bush amerikai elnök az izraelieknek és palesztinoknak üzenve, jelképes helyen fejezte be Közel-Keleti látogatását - Jézus hegyibeszédének helyszínén. Előzőleg meglátogatta a Jad Vasem Holokauszt-emlékmúzeumot, és arra sürgette a feleket, hogy azonnal fogjanak hozzá a békeegyezményhez vezető tárgyalásokhoz.

Valószínűleg eddigi külpolitikája miatt nem kevesen vannak, akiket felbőszít majd a gesztus, hogy George Bush amerikai elnök, két ferences szerzetessel az oldalán egy olyan helyszínen fejezte be közel-keleti körútját, ahol a Biblia egyik angol fordítása szerint Jézus azt mondta: "boldogok a béketeremtők, mert ők Isten fiainak mondatnak".

Az amerikai elnök azonban minden eddiginél határozottabban a béketeremtő szerepében próbált mutatkozni látogatásán, amikor sürgette az izraelieket és palesztinokat arra, hogy még ebben az évben hozzák tető alá azt az egyezményt, amellyel remények szerint lezárhatják a hat évtizede folyó véres konfliktust.

Szokatlan megfogalmazás Bush-tól: "szüntessék meg a megszállást!"

Bush meghökkentést keltett Izraelben, amikor tőle szokatlanul nyers megfogalmazásban csütörtök este azt mondta: Izraelnek meg kell szünetnie Ciszjordánia 1967 óta tartó megszállását.

Izraeli politikusok általában óvakodnak a negatív hangzású szó használatától. Vendégük ugyanakkor a felek értésére adta: eljött a kemény döntések ideje.

Könnyek a Yad Vasemben: le kellett volna bombázni Auschwitzot

A kritikus hang ellenére az amerikai elnök többször is világossá tette, hogy Izrael legjobb barátja.

A Yad Vasem múzeumban - ezúttal elnöki minőségében tett látogatása során - a zsidó kippát viselő Bush szemében többször könnyeket láttak, majd Condolleza Rice külügyminiszterhez fordulva azt mondta: az amerikai légierőnek a háborúban le kellett volna bombáznia Auschwitzot, illetve az oda vezető vasútvonalakat.

A háború után komoly vitákat váltott ki a tény, hogy a szövetségesek tudtak a haláltáborokról, de más katonai műveletekre koncentráltak, amelynek következtében a háború végére hatmillióra emelkedett a táborokban meggyilkolt emberek - döntő többségükben európai zsidók - száma.

A külpolitai nézeteit gyakran bibliai jelzőkkel illusztráló George Bush a látogatás kapcsán azt mondta: a múzeum arra emlékezteti az embereket, hogy a gonosz létezik és annak ellen kell állni.

Koalícióépítés Irán ellenében

Az elnök körútjának következő állomása Kuvait lesz, majd további szövetségesekhez, Bahreinbe, az Emirátusokba, Szaúd-Arábiába és Egyiptomba látogat.

A szunnita többségű országokban egyrészt a közel-keleti békefolyamat támogatásáért lobbizik majd, de megpróbál koalíciót kovácsolni a regionális ellenféllel, a sííta Iránnal szemben.