eur:
392.77
usd:
366.06
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Tizenhat számjegyű összegről szól a történelem legnagyobb kárigénye

Benyújtották kárigényüket a Katrina hurrikán áldozatai. Összesen 489 ezer igény érkezett, az egyik 16 számjegyű összegről: 3000 billió dollárról szól.

Az egyik károsult egészen pontosan 3.014.170.389.176.410 dolláros kárigényt nyújtott be, de az amerikai hadsereg műszaki testületének adatai szerint a pontosan 489 ezer igény közül 247 szól legalább egymilliárd dolláros összegről.

A Katrina hurrikán 2005. augusztus 29-én csapott le New Orelansra és környékére. A természeti katasztrófa Louisiana és Mississippi államokban 1600 ember életét követelte és 125 milliárd dolláros kárt okozott.

A kárigénylők személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra. A rekordösszegű igényről például csak annyit tudni, hogy a New Orleanstól 150 kilométerre fekvő Bakerben nyújtották be.

A település messze esik a rombolás epicentrumától, de van egy lakókocsi parkja, ahol még ma is több száz menekült él.

A 3000 billió dollár mindenképpen rekordösszegű kártérítési igénynek számít. Csak összehasonlításul: az Egyesült Államok GDP-je tavaly 13,2 trillió dollár volt, ha pedig egymásra raknánk 1000 billió egy pennyst, akkor az oszlop elérne a Szaturnuszig.

A hadsereg illetékes testületéhez eljuttatott igénylések egy része nyilvánvalóan messze túlbecsült, de ez érthető is Loren Scott közgazdász szerint. "A taktika egyértelmű: sokat kérnek, hogy legyen miből engedni" - magyarázta a közgazdász.

Egy ügyvéd - 60 ezer igénylő

Daniel Becnel ügyvéd egyedül hatezernél több kárigénylőt képvisel. Szerinte a Katrina pusztítása pénzben szinte kifejezhetetlen. "Az a trauma, amelyet ezek az emberek átéltek, semmihez sem hasonlítható az amerikai történelemben" - állítja az ügyvéd.

Az egymilliárdnál nagyobb összeget követelők között van New Orleans városa, 14 ember, akinek - vagy a rokonának - valótlanul a halálhírét keltették és 50 cég, elsősorban biztosító társaság.

Bár a legtöbb kárigényt határidőre - a vihar 2. évfordulójára - benyújtották, az illetékesek azokat is befogadják, amelyek azóta érkeztek. Csak az elmúlt három hétben újabb száz igénylés érkezett. Valamennyit számítógépes adatbázisba viszik fel.

A műszaki testület nem bírál, csak összegez, a kárigények sorsa a szövetségi bíróságokon dől majd el. "Mivel azok számára, akik benyújtják, minden igény fontos, ezért mi is komolyan veszünk minden egyes bejelentést" - hangsúlyozta a testület szóvivője, Amanda Jones.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×