eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Sarkozy megszünteti "a francia CNN" angol adását

Még csak épp hogy egy éve kezdte meg a sugárzást a francia CNN-nek is nevezett France24 hírcsatorna, hogy a világ nézőinek francia szemszögből tálalja a híreket, Nicolas Sarkozy elnök közölte, megszüneti az adó angol- és arab nyelvű változatát. Sarkozy szerint elég, ha csak egy francia nyelvű 24 órás adó marad fenn.

Franciásan elegáns és informatív - még akkor is, amikor angolul szól. Ez a France24 televíziós hírcsatorna angol nyelvű változata, amelynek célja az volt, hogy megtörje a CNN és a BBC World dominanciáját.

És az is, hogy a más, nem angolszász kultúrkörből származó adók, például az Al-Dzsazira angol változatához, vagy a Russia Todayhez hasonlóan más nézőpontból közelítse meg a híreket.

A France 24-t még Chirac elnök indította be 2006 Decemberében, francia, angol és arab nyelven. Utódja, Nicolas Sarkozy azonban azt mondja, hogy rövid időn belül felváltja egy kizárólag francia nyelvű globális hírcsatornával.

Az elnök azzal indokolja a váratlan döntést, hogy az adófizetők pénzéből nem szabad olyan csatornát fenntartani, amely a nem franciául beszélőknek szól.

Sarkozy eredeti ötletei: az életminőség is beleszámít a gazdasági növekedésbe

Sarkozy ezen a héten nem a hagyományos politikával foglalkozott. A médiapolitikába tett kiruccanása mellett, teltházas sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentette, hogy megbízott két Nobel-díjas közgazdászt, hogy újfajta módon mérjék a francia gazdasági növekedést, és számítsák bele az életminőségi mutatókat is.

Emellett elmondta: "komoly" kapcsolatot tart fenn Carla Bruni énekesnővel és volt fotómodellel, akivel néhány hónapja ismerkedett meg.

Arra a kérdésre, hogy feleségül veszi-e nem volt hajlandó válaszolni, de azt mondta: ha esküvő lesz, arról úgy is csak szertartás után értesülhet a média. Viszont elmondta: "meg akarták törni a képmutatás hagyományát, és nem akartak hazudni viszonyukról".

A túl sok magánéleti hír lehet a népszerűségvesztés egyik oka

Sarkozy elnök csak néhány hónapja ismerkedett meg Brunival, miután elvált feleségétől, Ceciliától.

A volt first lady közbelépése adta meg a végső lökést ahhoz, hogy Líbia a nyáron hazaengedje a halálra ítélt bolgár egészségügyi dolgozókat.

Sarkozy népszerűsége az utóbbi időben radikálisan csökkent - sok francia szerint a nyilvánosság előtt kiteregetett magánélete elvonja figyelmét a fontos teendőktől.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×