Rózsát kapott Bush Izraelben, de mire számíthat a palesztinoktól?

Infostart
2008. január 9. 18:10
Közel keleti útjának első állomásaként Izraelbe érkezett George Bush amerikai elnök. Bush második elnöksége utolsó évében döntött úgy, hogy ismét ellátogat szövetségeséhez. Bush csütörtökön Ciszjordániában tárgyal a palesztin vezetéssel.

A Tel Aviv-i Ben Gurion reptéren rózsával és dallal fogadták izraeli gyerekek az országukba látogató amerikai elnököt, aki elnöksége utolsó évében a korábbiaknál intenzívebben kezdett el foglalkozni a közel-keleti problémával.

Bush valószínűleg nem számít ilyen meleg fogadtatásra, amikor csütörtökön a palesztin területekre, illetve a béketárgyalásokban érdekelt Mahmud Abbasz palesztin elnök által ellenőrzött Ciszjordániába látogat. Ennek ellenére azt mondta, hogy bizakodó realistaként tekint a jövőre.

Mit mond Bush, a továbbra is épülő zsidó telepekről?

"Látjuk a béke lehetőségét itt a Szentföldön és a szabadság lehetőségét a régióban" - mondta Bush, aki szeretné elérni, hogy rövid időn belül létrejöjjön az önálló palesztin állam.

A nagy kérdés azonban az, hogy mit mond izraeli vendéglátóinak az állam által is támogatott ciszjordániai zsidó telepekről - amelyek építése még most is folytatódik - és a radikális telepesek által engedély nélkül létrehozott településekről. Ezt elméletileg az általa kidolgozott korábbi "útiterv" nem engedélyezi.

A térképen összefüggő területnek tűnő Ciszjordániát, a jövendő palesztin állam magvát, ezek a telepek valójában egymástól elszakított közösségekké változtatják és rendezni kell majd az olyan kérdéseket, mint a közlekedés és a közbiztonság.

A látványosan újraélesztett békefolyamat ismét lelassult

Az Egyesült Államok hat héttel ezelőtt ünnepélyes keretek között, megpróbálta újra beindítani az izraeli-palesztin békefolyamatot.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök és Mahmud Abbasz palesztin elnök továbbra is beszélnek egymással, a párbeszéd azonban elakadt a Gázai-övezetet uraló radikális Hamasz rakétámadásai és az izraelieknek a militánsok elleni támadásai miatt.

Az Izrael létezését el nem ismerő Hamasz azzal vádolta meg Busht, hogy úgymond "a megszállót támogatja és nem veszi figyelembe népünk érdekeit".

Bush: Irán továbbra is fenyegetés, "de tudjuk, hogy bánjunk vele"

Bush útjára rányomja bélyegét az Iránnal való viszony is. Teherán gyenge hamisítványnak nevezte azt a videót, amelyen azt látni, hogy iráni motorcsónakok köröznek amerikai hadihajók körül a Perzsa-öbölben.

"Irán fenyegetés, de megvan a stratégiánk arra, hogyan bánjunk vele" - fejtegette Izraelben Bush.

Az elnök érkezését kísérő hatalmas biztonsági intézkedések részeként egész utcákat zártak le, a háztetőkön mesterlövészek figyelnek és több ezer rendőrt vezényeltek ki a biztosításra.

Az Al-Kaida közben arra szólította fel a palesztinokat, ne virággal, hanem bombákkal fogadják az amerikai elnököt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást