eur:
395.93
usd:
366.9
bux:
65646.69
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Öt év börtön kannabisz birtoklásáért

Visszaminősíttetné a brit miniszterelnök a kannabiszt: a drog korábban a B veszélyességi kategóriába tartozott, egy korábbi belügyminiszteri rendelet azonban a C-be helyezte. Akinél ilyen drogot találnak, akár ötéves börtönbüntetéssel is sújthatnák.

A miniszterelnök már tavaly júliusban jelezte, hogy módosítani akarja a korábbi belügyminiszter rendelkezését, amellyel David Blunkett a B veszélyességi kategóriából a C-be helyezte át a kannabiszt még 2001-ben.

Gordon Brown jelentést kért a drogkérdésekkel foglalkozó tanácsadó testülettől az ügyben, és tagjainak tudomására hozta, hogy szigorítani kívánja a szabályozást.

David Blunkett 2003-ban hatályba lépett rendelkezését már korábban is sokan kritizálták: azt mondták, a lépéssel az akkor még Tony Blair vezette munkáspárti kormány hallgatólagosan engedélyezte néhány "könnyűdrog" használatát.

Ráadásul időközben több kutatás is megerősítette, hogy összefüggés van a kannabisz használata, valamint a mentális problémák kialakulása között.

Kormányzati körökben az a hír járja, hogy Gordon Brown akkor is utasítja belügyminiszterét, Jacqui Smith-t a rendelkezés módosítására, ha a tanácsadó testület nem támogatja teljes mértékben az elképzelését, vagyis a kannabisz valószínűleg így is, úgy is B-kategóriás drog lesz.

Nem ez az első alkalom, hogy a kábítószert vissza akarták minősíteni, a tanácsadó testület azonban 2006-ban visszautasította Charles Clarke, az akkori belügyminiszter utasítását.

A tanács most valószínűleg másként dönt majd, mivel ezúttal figyelembe veszi a közvélemény álláspontját. Márpedig a britek között egyre többen vannak, akiket aggasztanak a kannabisz használatának veszélyei.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×