Öt év börtön kannabisz birtoklásáért

Infostart
2008. január 9. 13:11
Visszaminősíttetné a brit miniszterelnök a kannabiszt: a drog korábban a B veszélyességi kategóriába tartozott, egy korábbi belügyminiszteri rendelet azonban a C-be helyezte. Akinél ilyen drogot találnak, akár ötéves börtönbüntetéssel is sújthatnák.

A miniszterelnök már tavaly júliusban jelezte, hogy módosítani akarja a korábbi belügyminiszter rendelkezését, amellyel David Blunkett a B veszélyességi kategóriából a C-be helyezte át a kannabiszt még 2001-ben.

Gordon Brown jelentést kért a drogkérdésekkel foglalkozó tanácsadó testülettől az ügyben, és tagjainak tudomására hozta, hogy szigorítani kívánja a szabályozást.

David Blunkett 2003-ban hatályba lépett rendelkezését már korábban is sokan kritizálták: azt mondták, a lépéssel az akkor még Tony Blair vezette munkáspárti kormány hallgatólagosan engedélyezte néhány "könnyűdrog" használatát.

Ráadásul időközben több kutatás is megerősítette, hogy összefüggés van a kannabisz használata, valamint a mentális problémák kialakulása között.

Kormányzati körökben az a hír járja, hogy Gordon Brown akkor is utasítja belügyminiszterét, Jacqui Smith-t a rendelkezés módosítására, ha a tanácsadó testület nem támogatja teljes mértékben az elképzelését, vagyis a kannabisz valószínűleg így is, úgy is B-kategóriás drog lesz.

Nem ez az első alkalom, hogy a kábítószert vissza akarták minősíteni, a tanácsadó testület azonban 2006-ban visszautasította Charles Clarke, az akkori belügyminiszter utasítását.

A tanács most valószínűleg másként dönt majd, mivel ezúttal figyelembe veszi a közvélemény álláspontját. Márpedig a britek között egyre többen vannak, akiket aggasztanak a kannabisz használatának veszélyei.