Megérkezett Izraelbe az amerikai elnök

InfoRádió / MTI
2008. január 9. 12:49
George Bush megérkezett szerdán Izraelbe, nyolcnapos közel-keleti körútjának első állomására. Az amerikai elnököt Simon Peresz izraeli államfő és Ehud Olmert kormányfő fogadta a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren.

Bush érkezése után az Egyesült Államok és Izrael közti szövetség erejét hangsúlyozta, s kijelentette, hogy "új lehetőséget lát a békére a Szentföldön".

"George Bush Izrael legközelebbi szövetségese a terrorizmus és a fundamentalizmus elleni harcban, illetve a legerősebb támogatója a béke és a stabilitás megteremtésére irányuló erőfeszítéseknek" - mondta Ehud Olmert a repülőtéren. Az izraeli kormányfő "megingathatatlannak" nevezte a kapcsolatot az Egyesült Államok és Izrael között.

Bush elnöki minőségében első ízben tesz látogatást a zsidó államban és a palesztin területeken. A rendkívüli biztonsági intézkedésekkel kísért vizit fő célja, hogy előmozdítsa az izraeli-palesztin békefolyamatot. Az izraeli és a palesztin vezetők a tavaly novemberi annapolisi Közel-Kelet konferencián állapodtak meg abban, hogy felújítják a béketárgyalásokat.

Hivatalban lévő amerikai elnök legutóbb 1998-ban járt Izraelben.