Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Készen állnak a kínai csapatok az invázióra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kína csapatokat küld Észak-Koreába, hogy biztosítsa a rendet és megvédje a nukleáris arzenált, ha a szomszédos országban összeomlana a kommunista rezsim. Sajtóinformációk szerint Peking először megpróbálná megszerezni az akcióhoz az ENSZ támogatását, de ennek hiányában önhatalmúlag is kész lenne a beavatkozásra.

"Ha az észak-koreai belpolitikai helyzet gyors romlásnak indulna, és a nemzetközi közösség erre nem reagálna időben, akkor Kína vállalná magára a stabilitás fenntartását" - állítja jelentésében két washingtoni kutatóközpont.

A kutatók erre a megállapításra az után jutottak, hogy végigkérdeztek egy sor kínai forrást, köztük hadelmélettel és a hadsereggel foglalkozó akadémikusokat. Jelentésük megerősíti azokat a korábbi feltételezéseket, amelyek szerint Kína alapvetően megváltoztatta Kim Dzsong Ilhez fűződő viszonyát 2006 októbere óta, amikor Észak-Korea nukleáris kísérletet hajtott végre.

Kína emellett az esetleges beavatkozással azt is demonstrálná, hogy kész nagyobb súllyal bevetni magát a nemzetközi ügyekbe - tették hozzá.

A jelentést a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) és az Egyesült Államok Békeintézete készítette. A dokumentum szerint a kínai hadseregnek háromféle feladata lenne Észak-Koreában.

Nem fogják megvédeni Kimet

Az első humanitárius: nekik kellene megbirkózniuk a menekültáradattal, illetve egy esetleges természeti katasztrófa következményeivel.

Másodszor fenn kellene tartaniuk a békét és a rendet, harmadrészt pedig a katonák feladata lenne, hogy megvédjék egy esetleges támadástól az észak-koreai nukleáris létesítményeket. Egyúttal azt is meg kell akadályozniuk, hogy az észak-koreai nukleáris fegyverek, illetve anyagok "rossz kézbe" kerüljenek.

A szóvivő nem kommentál és nem tagad

Abban nem értettek egyet a kutatók által megkérdezett források, hogy Kínának szándékában áll-e egyáltalán fenntartani "különleges kapcsolatát" Észak-Koreával - az egyetlen országgal, amellyel Pekingnek formális, kölcsönös garanciákat nyújtó védelmi együttműködése van.

Abban azonban egyetértettek, hogy Peking semmiképpen nem avatkozik majd be Észak-Koreában sem azért, hogy megdöntse, sem, hogy megvédje Kim Dzsong Il hatalmát. A kínaiakat elsősorban a stabilitás érdekli, bár attól nem tartanak, hogy az összeomlás küszöbön állna.

A kínai külügyi szóvivőnek "nincs tudomása" a tervről, amelynek létezését azonban nem tagadta. Si Jin-hong, a pekingi egyetem nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó professzora azt sem tartja kizártnak, hogy még csak a tervezet készült el, és a tervet akkor véglegesítik, ha az észak-koreai rezsim a mostaninál nagyobb nyomás alá kerül.