eur:
395.1
usd:
370.75
bux:
65116.7
2024. április 19. péntek Emma

A siker titka a Bush elleni retorika

Újra nyitottá tette a versenyt a republikánus és demokraták elnökjelöltségéért folyó harcban a New Hampshire-i előválasztás, amelyen nem érvényesült a papírforma. Hillary Clinton és John McCain szerdai győzelme révén továbbra sem lehet következtetni a végső győztesekre. Az amerikai lapok szerint az előválasztások nagy érdeme, hogy a két párt egyetért a jelenlegi washingtoni politika megváltoztatásában.

Egyelőre nem érvényesül a dominóelv az amerikai elnökjelöltségért folyó harcban. Egyes szakértők korábban úgy vélték, ha egy republikánus vagy egy demokrata elnökjelölt-aspiráns az első két előválasztást megnyeri, az állampolgárok a többi államban is rá, mint győztesre fognak szavazni.

A verseny azonban továbbra is nyitott - írja a Washington Post, az iowai győztesek, a demokrata Barack Obama és a republikánus Mike Huckabee nem nyertek New Hampshire-ben: a miniállamban Hillary Clinton és John McCain diadalmaskodott.

A lap szerint John McCain szenátor a visszafogott retorikájának és kevésbé népszerű elvei következetes hangoztatásának köszönheti győzelmét. Utóbbira példaként említi a terrorizmus elleni harc, a klímaváltozás és a kampányfinanszírozás ügyét. Előbbi az állampolgárok, utóbbiak pedig a republikánus párton belül népszerűtlenek.

A Washington Post azt írja, kétesélyes a demokrata elnökjelölti verseny. Barack Obama a jelenlegi Bush-politikából való kiábrándulást testesíti meg, Hillary Clinton pedig - a lap szerint - jól érzékeli az amerikai emberek valós problémáit.

A New York Times viszont nem ért egyet több - az InfoRádiónak nyilatkozó - szakértő véleményével, a lap ugyanis úgy véli, Rudy Giuliani volt New York-i polgármester nem azért bukta el a két első előválasztást, mert a nagy államokra koncentrál, hanem mert az egész kampányát a terrorizmus elleni harcra építette, a párton belüli vetélytársai viszont egyöntetűen a jelenlegi washingtoni politika leváltását hangsúlyozzák. Ebben pedig egyetértenek a demokratákkal.

A New York Times szerint bár még 48 államban hátravannak az előválasztások, már kijelenthető, hogy a felkészülési időszak legnagyobb eredménye, hogy összehozta a két párt jelöltjeit a változás szükségességének tekintetében.

A következő előválasztást január 15-én rendezi Michigan állam, addig kiszámíthatatlan, hogy a legfőbb riválisok milyen stratégiát követnek.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×