Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Levágták a kezeit, a lábait, aztán belelökték egy pöcegödörbe\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Borzalmas részleteket tárt fel egy tanú kedden abban a perben, amelyet Charles Taylor egykori libériai elnök-diktátor ellen zajlik a Sierra Leone-i háborús bűnöket vizsgáló hágai törvényszék előtt.

Taylort azzal vádolják, hogy országlása idején véres konfliktust robbantott ki a hazájával szomszédos Sierra Leonéban, és fegyverekkel, illetve pénzzel támogatta a lázadó Egyesült Forradalmi Frontot (RUF). A polgárháborúban 1991 és 2001 között mintegy 120 ezer ember vesztette életét.

A keddi tárgyaláson egy Sierra Leone-i lelkipásztor részletesen beszámolt arról, hogy milyen szörnyű kegyetlenkedéseket követtek el a Taylor által erőszakkal besorozott gyerekkatonák, akik egy kisfiú végtagjait is levágták.

Alex Tomba Teh 1998 áprilisában Konóban volt lelkész, vagyis az egyik olyan gyémántban gazdag területen, amelyre a RUF kivetette a hálóját. Egy áprilisi napon a RUF egy Rocky nevű parancsnoka felekezetének 101 tagját lőtte le, őt magát pedig arra kötelezte, hogy imádkozzék értük.

Gyerekekkel végeztette el a piszkos munkát


Ezt követően az úgynevezett kisfiúk egységeit, vagyis 12-16 éves gyerekeket arra utasították, hogy fejezzék le a holttesteteket.

Később újabb gyerekkatonák érkeztek egy üvöltöző kisfiút magukkal vonszolva - folytatta tanúvallomását a lelkész. A szerencsétlen gyermeket egy fatuskóhoz kötötték ki, és levágták mindkét kezét, majd mindkét lábát. Végezetül egy pöcegödörbe taszították.

A tanú szerint az ő sorsáról szavazással döntöttek a fegyveresek, és meghagyták az életét, de egyikük pisztolyával kiverte a fogait.

Az 1997 és 2003 között hatalmon lévő libériai elnök ellen összesen tizenegy vádpontban, köztük háborús bűncselekmények, emberiesség ellen elkövetett bűntettek, gyilkosságok és gyerekkatonák toborzása miatt folyik eljárás. Taylor pere tavaly júniusban, távollétében kezdődött meg.

Taylor ártatlannak vallja magát

A védelem kifogásai miatt a tárgyalást többször elnapolták, legutóbb augusztusban, amikor a kirendelt ügyvédek időt kértek, hogy át tudják tanulmányozni az ügyészek által összegyűjtött dokumentumokat.

Taylor, aki korábban ártatlannak vallotta magát, hétfőn megjelent a tárgyaláson. A vád elsőként a kanadai Ian Smillie-t, az afrikai gyémántipar egyik szakértőjét hallgatta meg, mert a gyanú szerint Taylor elsősorban azért avatkozott be a szomszédos államban dúló konfliktusba, hogy hozzájusson az ott bányászott gyémánthoz. Smillie megerősítette, hogy a RUF fő bevételi forrása a Sierra Leone-i gyémánt volt.

Az 59 éves Taylor az első afrikai ex-államfő, akit nemzetközi törvényszék elé állítottak. A per két évig is elhúzódhat.