Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kormányfői értékelés: \"Ha valami történik, akkor betojnak\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Feljelentette Mirek Topolánek cseh miniszterelnököt a nacionalista Nemzeti Párt, mert a kormányfő egy interjújában gyávának minősítette a cseheket.

"A csehek általában mindent sötéten látnak, és ha valami történik, akkor betojnak" - jelentette ki Topolánek a Hospodárské Noviny című lapban közölt interjújában.

A nacionalisták szerint ez a kijelentés kimerítheti a nemzetgyalázás bűntettét, és ezért büntetőeljárást kezdeményeztek a kormányfő ellen. Mirek Topolánek a vádra egyelőre nem reagált.

Marek Semerád, a közép-csehországi Cehenice község szociáldemokrata polgármestere és ismert történész a kijelentéssel kapcsolatban nyilvános bocsánatkérésre szólította fel Topoláneket. "Amennyiben ezt a miniszterelnök nem teszi meg, polgárjogi perben fogok elégtételt kérni a sértésért" - állítja nyílt levelében a történész. Úgy véli, hogy egyetlen nemzetet sem lehet ilyen egyszerűen megbélyegezni.

A Nemzeti Párt szerint Topolánek nyilatkozata ugyanakkor az alacsony csehországi politikai kultúra bizonyítéka is.

A kormányfő ezzel a mondattal arra a kérdésre reagált, amely azt firtatta: meg van-e győződve arról, hogy a cseh lakosság többsége egyetért egy közelmúltban elhangzott kijelentésével, miszerint a csehek történelmük legjobb korszakát élik.