eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kormányfői értékelés: "Ha valami történik, akkor betojnak"

Feljelentette Mirek Topolánek cseh miniszterelnököt a nacionalista Nemzeti Párt, mert a kormányfő egy interjújában gyávának minősítette a cseheket.

"A csehek általában mindent sötéten látnak, és ha valami történik, akkor betojnak" - jelentette ki Topolánek a Hospodárské Noviny című lapban közölt interjújában.

A nacionalisták szerint ez a kijelentés kimerítheti a nemzetgyalázás bűntettét, és ezért büntetőeljárást kezdeményeztek a kormányfő ellen. Mirek Topolánek a vádra egyelőre nem reagált.

Marek Semerád, a közép-csehországi Cehenice község szociáldemokrata polgármestere és ismert történész a kijelentéssel kapcsolatban nyilvános bocsánatkérésre szólította fel Topoláneket. "Amennyiben ezt a miniszterelnök nem teszi meg, polgárjogi perben fogok elégtételt kérni a sértésért" - állítja nyílt levelében a történész. Úgy véli, hogy egyetlen nemzetet sem lehet ilyen egyszerűen megbélyegezni.

A Nemzeti Párt szerint Topolánek nyilatkozata ugyanakkor az alacsony csehországi politikai kultúra bizonyítéka is.

A kormányfő ezzel a mondattal arra a kérdésre reagált, amely azt firtatta: meg van-e győződve arról, hogy a cseh lakosság többsége egyetért egy közelmúltban elhangzott kijelentésével, miszerint a csehek történelmük legjobb korszakát élik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×