eur:
392.55
usd:
366.13
bux:
66821.21
2024. április 25. csütörtök Márk

Izraeliek és palesztinok tüntettek Bush látogatása ellen

Gázában több száz palesztin, Jeruzsálemben pedig izraeli szélsőjobboldaliak ezrei tüntettek George Bush amerikai elnök küszöbön álló látogatása ellen.

A javarészt fiatal tüntetők a heves eső ellenére élőláncot alkottak Jeruzsálem óvárosának falai körül, hangot adva tiltakozásuknak az ellen, hogy a zsidó állam bármilyen területi engedményt is tegyen a palesztinoknak.

A megmozdulás élére Nátán Saranszki volt miniszter állt, aki az izraeli fennhatóság alatt álló, "egy és oszthatatlan Jeruzsálem" fenntartása mellett száll síkra.

"A palesztinokkal nem végezhetnek úgy, mint az indiánokkal"

Gázában viszont a palesztin tüntetők azt követelték, hogy Izrael nyissa meg a június óta zárva tartott gázai átkelőket.

"A palesztinokkal nem végezhetnek úgy, mint az indiánokkal" - állt a tüntetők kezében lévő egyik transzparensen, míg más tüntetők Bush elnök és Ehud Olmert izraeli kormányfő "terrorista" felirattal ellátott arcképét tartották kezükben.

A tüntetők szakadó esőben vonultak fel Gáza utcáin, mintegy harminc jelképes üres koporsóval kezükben, amelyeken azoknak a palesztinoknak a neve állt, akik szerintük amiatt haltak meg, hogy Izrael nem engedte meg, hogy gyógykezelés céljából elhagyják a Gázai övezetet.

"Amerikai fegyverrel gyilkolnak bennünket, és amerikai döntésre vagyunk ostrom alatt" - állt egy molinón. "Felszólítjuk a nemzetközi közösséget és az amerikai kormányzatot, hogy tartsa be a nemzetközi jogot és gyakoroljon nyomást Izraelre, nyissa meg az átkelőket, mindenekelőtt a (egyiptomi határon lévő) rafahit, hogy a betegek kezelést kaphassanak" - mondta Abdel-Madzsíd al-Alul, a tüntetés egyik szervezője.

George Bush elnök szerdán érkezik háromnapos látogatásra Izraelbe és a palesztin területekre.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×