Inforádió

Meghallgatom Élő adás

ENSZ-békefenntartók ellen követtek el merényletet Libanonban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megsebesült az ENSZ Libanoni Ideiglenes Haderejének (UNIFIL) legalább két katonája, amikor nagy erejű pokolgép robbant gépkocsijuk mellett kedden egy Bejrúttól délre fekvő településen - közölték helyi biztonsági források.

Az út mentén elhelyezett pokolgép a fővárostól 35 kilométernyire délre fekvő Rmeile városban lépett működésbe, amikor az UNIFIL egyik kontingensének őrjárata arra haladt.

A sérültek állampolgársága egyelőre nem tisztázott. Az első hírek még arról szóltak, hogy spanyolok, amit a helyi források később módosítottak és írnek mondták az áldozatokat. A katonákat kórházba szállították.

A sérültek számáról ugyancsak ellentmondó adatokat közöltek: egyes források szerint két, más hírek szerint három békefenntartó sebesült meg.

A merényletet néhány órával George Bush amerikai elnök első közel-keleti körútjának kezdete előtt követték el. Jóllehet a politikai válságba süllyedt ország nem szerepel Bush hivatalos úti programjában, megfigyelők nem zárják ki, hogy az elnök beiktat egy libanoni kitérőt is.

Ez volt a harmadik támadás a 13 500 fős UNIFIL ellen azóta, hogy bővítették létszámát, miután 2006 augusztusában véget ért Izrael és a libanoni Hezbollah gerillaszervezet 35 napos háborúja.

Az első merényletet tavaly június 24-én követték el: három spanyol és három kolumbiai ENSZ-katona halt meg, amikor egy pokolgép megsemmisítette páncélozott személyszállító járművüket Libanon déli részén. A következő hónapban út szélén elrejtett pokolgép robbant egy UNIFIL-megfigyelő állás közelében, de áldozatokat nem követelt.