eur:
393.69
usd:
368.37
bux:
66159.57
2024. április 24. szerda György

Áldiplomát osztott az álegyetem

Nagynevű egyetemek nevét felhasználva hamis diplomákat osztott egy csaló módon akkreditált brit intézmény - derítette ki a BBC. Az álegyetem egyik vezetője készségesen el is ismerte a riporternek a csalás tényét.

Oxfordi és cambridge-i diplomaosztó, fénykép a talárba öltözött dékán és a diákok mosolygós kézfogásáról - többezer diák álmodik minderről világszerte.

Csakhogy a dublini bejegyzésű, de Nagy-Britanniában működő Irish International Universityhez tartozó intézményekben tanult diákok, hiába tértek haza szép emlékekkel, a diplomájuk nem sokat ér. A BBC kiderítette, hogy a magyarul Ír Nemzetközi Egyetem névre hallgató vállalkozás nem akkreditált felsőoktatási intézmény, és tanárainak egy része is szélhámos.

Még minőségi védjegye is van... de az sem igazi

Az indiai Sunat elmondta: ötezer font hitelt vett fel, hogy Nagy-Britanniában Master's fokozathoz jusson. A British Council helyi irodájában azt javasolták neki, nézze meg, hogy választott egyeteme rajta van-e a brit oktatási minisztérium oldalán. Rajta volt, sőt még az is kiderült, hogy minőségi védjegyet kapott.

Csakhogy a BBC kiderítette, hogy Minőségvédelmi Ügynökség valójában egy fantomirodát fenntartó magáncég, és egyik tulajdonosa az úgynevezett egyetem elnöke. Sandhu professzor egyébként egy - ezúttal karibi illetőségű - fantomegyetemen kapta tudományos fokozatát. Az intézmény dublini postacíme pedig egy lakóházé és nem egy egyetemi campusé.

Menedzser oktatás: "minél többet tanulsz, annál hülyébb leszel"

Az álegyetem tiszteletbeli rektora, Õexellenciája Knowth báró, aki valójában Jeffrey Wooller, javarészt Monte Carlóban élő könyvelő. A BBC egy állásra pályázó álprofesszort küldött hozzá, majd a tárgyalás végén a kamera előtt próbálta szembesíteni a csalással.

Wooller meglepő módon elismerte, hogy zavaros dologról van szó, de azzal érvelt, hogy a főleg harmadik világbeli diákok számára nagy presztízst jelent az Oxfordban átadott diploma.

A riporterek rejtett kamerával felvették az egyik üzleti menedzsment órát is, ahol az előadó azt fejtegette: minél többet tanul az ember, annál hülyébb lesz.

Sok diplomás valószínűleg pontosan így is érzi magát. Az IIU-n világszerte ötezren tanulnak, és többezren végeztek. A nyomozást követően Oxfordban és Cambridge-ben immár nem biztosítanak helyszínt az IIU-nak, maga az álegyetem pedig - ha nem is számolta fel magát - de átterveztette félrevezető website-ját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×