Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pakisztán nem enged külföldi erőket az ország területére

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pakisztán egyetlen országnak sem engedélyezi, hogy hadműveleteket hajtson végre területén - közölték hétfőn iszlámábádi tisztségviselők. A kijelentéssel cáfolták a The New York Times című lap korábbi értesülését, amely szerint az Egyesült Államok azt fontolgatja, felhatalmazást ad katonai erőinek, hogy Pakisztánban tevékenykedjenek.

A lap vasárnapi értesülése szerint Bush biztonsági tanácsadói, köztük Condoleezza Rice külügyminiszter és Dick Cheney alelnök arról tárgyalt, hogy kiterjesszék-e a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és az amerikai hadsereg hatáskörét Pakisztán törzsi területeire.

Washington egy hírszerzői jelentés hatására vette fontolóra a kérdést, amelyben az állt, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és a tálib szélsőségesek Pakisztán destabilizálására törekszenek. Az egyeztetés állítólag azon az értekezleten történt, amelyet a tanácsadók Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető december végi meggyilkolása után tartottak.

A pakisztáni kormány és a hadsereg cáfolta a jelentést, és közölte, hogy nem engedélyezne ilyen akciót.

Népszerűtlen az amerikai szövetséges

Mohammed Szadik, a pakisztáni külügyminisztérium szóvivője hétfőn közölte: "Nagyon világos Pakisztán álláspontja a terrorizmus elleni harc kérdésében. Bármilyen pakisztáni területen végrehajtott műveletet csak a pakisztáni hadsereg és a pakisztáni biztonsági szolgálatok fognak végrehajtani. Egyetlen más ország erőinek sem engedélyezik, hogy hadműveletet hajtson végre Pakisztánban." Ezt a legmagasabb szinten adták tudtul az érintett feleknek - tette hozzá a szóvivő.

Az Egyesült Államok hosszú ideje hangoztatott feltételezése szerint a pakisztáni-afgán határ vidékén a tálib mozgalom szimpatizánsai tevékenykednek, s valószínűleg itt bujkál az al-Kaida vezére. Oszama bin Laden és a tálib szélsőségesek azt követően tették át székhelyüket Pakisztánba, hogy az amerikai erők megdöntötték a tálibok hatalmát Afganisztánban.

A pakisztáni biztonsági erők azóta rendszeresen fellépnek a szélsőséges fegyveres csoportok ellen, de az Egyesült Államokkal való szövetség Pakisztánban sokak körében egyáltalán nem népszerű.