Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ki akarják tiltani az autókat, hogy eltakaríthassák a havat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Noha enyhült az idő Romániában, Bukarestben továbbra is a tél diktálja a napi teendőket.

Mi történik, ha egy - amúgy is zsúfolt - kétmilliós városban másfél nap alatt fél méternél nagyobb hó hull? Ennek a kísérletnek az alanya immár negyedik napja Románia fővárosa.

Bukarest elöljárói azt mérlegelik, hogy egy napra teljesen betiltsák a személygépkocsi-forgalmat a városban, hogy ez idő alatt a hóeltakarító munkagépek zavartalanul végezhessék el a dolgukat.

A nagy gondot ugyanis nem önmaga a hó, hanem a hó és a zsúfoltság együtt jelenti. A hóeltakarító gépek jobb híján, az út szélén leparkolt személygépkocsikra tolják a havat.

Hótorlaszok és szabálytalanul parkoló autók

Ezek tulajdonosainak pedig esetenként nem félméteres, hanem méteresnél nagyobb hóréteg alól kell kilapátolniuk autóikat. A havat viszont nem dobhatják máshová, mint vissza az úttestre.

Ha pedig sikerül elindulni a kocsival, akkor nincs ahol megállni vele. A román fővárosban csak most kezdtek megjelenni a födött parkolóházak. A szabadtéri parkolóhelyek nagy részét pedig a hó foglalja el.

Így a forgalmat nemcsak a hótorlaszok, de az utakon szabálytalanul leparkolt gépkocsik is akadályozzák. Bukarest öt kerülete közül pedig csak egyben működik a szabálytalanul leparkolt gépkocsik elszállításának a rendszere.

Tehetetlen hatóságok, pimasz sofőrök

Így a hatóságok tehetetlenek a pimasz sofőrökkel szemben. Az Evenimentul Zilei napilap a törvényt idézi, mely szerint a közúti forgalom tudatos megbénításáért akár 3 hónaptól 2 évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.

Ennek ellenére a román fővárosban az elmúlt napokban csak 13 sofőrnek nyitottak bűnügyi dossziét útelzárás miatt. A romániai tapasztalatok szerint valószínűsíthető, hogy a megoldást a tavasz, vagy legalábbis a hóolvadás hozza.

Erre azonban még várni kell. A hét végén Csíkszeredában mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet az országban. A székelyföldi városban mínusz 28 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála.

Hanganyag: Gazda Árpád