eur:
392.87
usd:
368.02
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Folytatódik az embereket megcsonkító milíciát pénzelő elnök pere

Hat hónap csúszás után folytatódott Hágában Charles Taylor volt libériai elnök pere. Taylor az első afrikai vezető, akit emberiség elleni bűnök miatt nemzetközi bíróság elé állítottak. Azzal vádolják, hogy ő irányította azokat a milíciákat, amelyek ezreket öltek és csonkítottak meg a szomszédos Sierra Leone polgárháborújában.

Drogokkal feltüzelt gyerekkatonák, végtagjaikat elveszített emberek egész nemzedéke, és a gyémántkereskedelem miatt folytatódó erőszak - ezek a képek ivódtak be a köztudatba a Sierra Leone-i polgárháború kapcsán.

A szomszédos Libéria hat hónap csúszás után ismét bíróság elé állt volt elnökét azzal vádolják, hogy a Sierra Leone-i lázadókkal összejátszva ő maga irányította az egyik gyilkos milíciát.

Szította a szomszédban a háborút, hogy kapjon a gyémántkincsből

Charles Taylor, aki sötét öltönyben, nyakkendőben és aranykeretes szemüvegben jelent meg a bíróság előtt, tagadja a vádakat.

A nemzetközi törvényszék szerint Taylor úgy akart hozzáférni a szomszédos ország gyémántkincséhez és más természeti javaihoz, hogy egy neki engedelmeskedő bábkormányt akart létrehozni.

Ezért kiképezte és pénzelte az egyik leghírhedtebb milíciát, a Forradalmi Egységfrontot, a RUF-ot, amiért cserébe gyémántokat kapott.

Afrika egyik legbrutálisabb háborúja volt

A konfliktusban 120 ezer embert öltek meg, és további több ezernek vágták le a végtagjait a RUF gyakran gyerekekből álló egységei.

A vád a tervek szerint 144 tanút idéz be, de egy részük írásos vallomást nyújt be, hogy felgyorsítsák az ügymenetet.

Precedens: az afrikai exdiktátoroknak tartaniuk kell Hágától

Taylor perét eredetileg otthon tartották volna, de a bíróság attól tartott, hogy ezzel destabilizálhatják a régiót, ezért Hágában folyatják le az eljárást.

A per a nemzetközi igazságszolgáltatás komoly próbája - mondta Stephen Rapp ügyész arra utalva, hogy immár azok az afrikai vezetők sem kerülhetik el a bíróságot, akik évtizedekig önkényeskedtek országaikban.

A múltban az afrikai diktátorok gyakran külföldre menekültek. Taylort például Nigéria adta ki a Nemzetközi Törvényszéknek 2003-ban.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×