Folytatódik az embereket megcsonkító milíciát pénzelő elnök pere

Infostart
2008. január 7. 16:45
Hat hónap csúszás után folytatódott Hágában Charles Taylor volt libériai elnök pere. Taylor az első afrikai vezető, akit emberiség elleni bűnök miatt nemzetközi bíróság elé állítottak. Azzal vádolják, hogy ő irányította azokat a milíciákat, amelyek ezreket öltek és csonkítottak meg a szomszédos Sierra Leone polgárháborújában.

Drogokkal feltüzelt gyerekkatonák, végtagjaikat elveszített emberek egész nemzedéke, és a gyémántkereskedelem miatt folytatódó erőszak - ezek a képek ivódtak be a köztudatba a Sierra Leone-i polgárháború kapcsán.

A szomszédos Libéria hat hónap csúszás után ismét bíróság elé állt volt elnökét azzal vádolják, hogy a Sierra Leone-i lázadókkal összejátszva ő maga irányította az egyik gyilkos milíciát.

Szította a szomszédban a háborút, hogy kapjon a gyémántkincsből

Charles Taylor, aki sötét öltönyben, nyakkendőben és aranykeretes szemüvegben jelent meg a bíróság előtt, tagadja a vádakat.

A nemzetközi törvényszék szerint Taylor úgy akart hozzáférni a szomszédos ország gyémántkincséhez és más természeti javaihoz, hogy egy neki engedelmeskedő bábkormányt akart létrehozni.

Ezért kiképezte és pénzelte az egyik leghírhedtebb milíciát, a Forradalmi Egységfrontot, a RUF-ot, amiért cserébe gyémántokat kapott.

Afrika egyik legbrutálisabb háborúja volt

A konfliktusban 120 ezer embert öltek meg, és további több ezernek vágták le a végtagjait a RUF gyakran gyerekekből álló egységei.

A vád a tervek szerint 144 tanút idéz be, de egy részük írásos vallomást nyújt be, hogy felgyorsítsák az ügymenetet.

Precedens: az afrikai exdiktátoroknak tartaniuk kell Hágától

Taylor perét eredetileg otthon tartották volna, de a bíróság attól tartott, hogy ezzel destabilizálhatják a régiót, ezért Hágában folyatják le az eljárást.

A per a nemzetközi igazságszolgáltatás komoly próbája - mondta Stephen Rapp ügyész arra utalva, hogy immár azok az afrikai vezetők sem kerülhetik el a bíróságot, akik évtizedekig önkényeskedtek országaikban.

A múltban az afrikai diktátorok gyakran külföldre menekültek. Taylort például Nigéria adta ki a Nemzetközi Törvényszéknek 2003-ban.