eur:
395.14
usd:
371.22
bux:
65302.71
2024. április 19. péntek Emma

Egymásnak esett a demokraták két éllovasa

Három nappal a New Hampshire-i előválasztás előtt ismét élesen bírálta egymást az amerikai demokrata párt két legesélyesebbnek tartott jelöltje. Hillary Clinton azzal vádolta Barack Obamát, hogy csak ígérget, az illinoisi szenátor pedig a régi politikával való szakítást szorgalmazza. A közvélemény-kutatások szerint folyamatosan csökken a volt first lady előnye a párton belül.

Gőzerővel folyik a kampány az Egyesült Államokban a pártok elnökjelöltségéért. A választási rendszer sajátossága, hogy míg az év második felében a republikánus és a demokrata elnökjelölt bírálja majd feltehetőleg egymást, az államokban addig külön-külön lezajló 50 előválasztáson és jelölőgyűlésen főként a pártokon belül zajlik harc a jelöltség megszerzéséért.

Mivel idén először sem hivatalban lévő elnök, sem alelnök nem indul a Fehér ház vezetéséért, minden eddiginél kiélezettebb a harc. Ennek legjobb példája a két demokrata jelöltaspiráns, Hillary Clinton és Barack Obama vitája, akik néhány nappal az Obama győzelmét hozó iowai jelölőgyűlés után, és két nappal a New Hampshire-i előválasztás előtt estek ismét egymásnak.

Hillary Clinton kirohant

Hillary Clinton Barack Obama kampánystábját kritizálta. "Ha már a lobbistáknál tartunk, remélem tudják, hogy Obama szenátor New Hampshire-i kampányvezetője gyógyszercégeknél dolgozik. Egyébként Barack Obama csak légvárakat épít, Amerikának viszont olyan elnökre van szüksége, aki nemcsak beszél, hanem cselekszik is" - jelentette ki az egykori first lady.

Barack Obama nem támadta ilyen nyíltan vetélytársát, a New Hampshire-i előválasztást megelőző tévévitában mindössze annyit mondott, le kell számolni a régi politikával, amit a Clinton házaspár képvisel.

Irak és egészségügy

Éles vita bontakozott ki az egészségügyi rendszer reformjáról, ami elemzők szerint az iraki háború mellett a központi témája lesz az elnökválasztási kampánynak. "A nem biztosított emberek nem azért nem fizetnek az egészségügyért, mert mindenáron meg akarják ezt kerülni, hanem mert egyszerűen nem engedhetik meg maguknak. Ezért kell mindenképp biztosítani a gyerekeknek az ingyenes egészségügyi ellátást" - hangoztatta a politikus.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Hillary Clinton előnye jelentősen csökkent a demokrata párton belül Barack Obama javára. Elemzők ezért a New Hampshire-i keddi előválasztáson is az afroamerikai jelölt győzelmét várják, közvélekedések szerint pedig "aki elviszi Iowát és New Hampshire-t, viszi a többit is".

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×