Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vízkereszt napján a globalizációt bírálta a pápa

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A globalizációt és a luxusjavak körül forgó gondolkodást bírálta Vízkereszt napján bemutatott miséje prédikációjában a katolikus egyházfő.

A globalizáció nem jelenti a világrend szinonimáját, épp ellenkezőleg - hangoztatta XVI. Benedek a római Szent Péter bazilikában bemutatott szentmisén. A gazdasági uralomért, az energiahordozókért, a vízért és a természeti kincsekért vívott harcok azoknak a munkáját nehezítik, akik megpróbálnak egy igazságos és szolidáris világot felépíteni. Ezért van szükség a világ értékeinek igazságosabb elosztására.

A pápa szerint a világnak reménységre van szüksége, amely lehetővé teszi, hogy a tömegek jóléte fontosabb legyen, mint kevesek fényűzése. Egyúttal lándzsát tört az egyszerű életmód mellett.

"Ha hiányzik az igaz remény, akkor az emberek a boldogságot a fölösleges dolgokban, az ivásban, a kicsapongásban keresik, tönkretéve magukat és a világot" - fogalmazott az egyházfő. Szerinte ezért a mértékletesség nem csupán aszkétai erény, de az emberiség megmentésének egyik eszköze is.

Nyilvánvalónak nevezte XVI. Benedek, hogy a fejlődés igazságos és fenntartható modelljét csak józan életvitellel lehetséges létrehozni, amely a jólét igazságosabb elosztását célzó komoly elszántsággal párosul. Ehhez bátor emberekre van szükség, olyanokra, mint a háromkirályok voltak, akik hosszú útra vállalkoztak egy csillagot követve - kapcsolta össze a jelent és a bibliai múltat a pápa.

Vízkereszt napján a keresztény egyházak a napkeleti bölcsekre (a "háromkirályokra") emlékeznek, akik Máté evangéliuma szerint Betlehemben ajándékokkal hódoltak az újszülött Jézus Krisztusnak.