eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

Vízkereszt napján a globalizációt bírálta a pápa

A globalizációt és a luxusjavak körül forgó gondolkodást bírálta Vízkereszt napján bemutatott miséje prédikációjában a katolikus egyházfő.

A globalizáció nem jelenti a világrend szinonimáját, épp ellenkezőleg - hangoztatta XVI. Benedek a római Szent Péter bazilikában bemutatott szentmisén. A gazdasági uralomért, az energiahordozókért, a vízért és a természeti kincsekért vívott harcok azoknak a munkáját nehezítik, akik megpróbálnak egy igazságos és szolidáris világot felépíteni. Ezért van szükség a világ értékeinek igazságosabb elosztására.

A pápa szerint a világnak reménységre van szüksége, amely lehetővé teszi, hogy a tömegek jóléte fontosabb legyen, mint kevesek fényűzése. Egyúttal lándzsát tört az egyszerű életmód mellett.

"Ha hiányzik az igaz remény, akkor az emberek a boldogságot a fölösleges dolgokban, az ivásban, a kicsapongásban keresik, tönkretéve magukat és a világot" - fogalmazott az egyházfő. Szerinte ezért a mértékletesség nem csupán aszkétai erény, de az emberiség megmentésének egyik eszköze is.

Nyilvánvalónak nevezte XVI. Benedek, hogy a fejlődés igazságos és fenntartható modelljét csak józan életvitellel lehetséges létrehozni, amely a jólét igazságosabb elosztását célzó komoly elszántsággal párosul. Ehhez bátor emberekre van szükség, olyanokra, mint a háromkirályok voltak, akik hosszú útra vállalkoztak egy csillagot követve - kapcsolta össze a jelent és a bibliai múltat a pápa.

Vízkereszt napján a keresztény egyházak a napkeleti bölcsekre (a "háromkirályokra") emlékeznek, akik Máté evangéliuma szerint Betlehemben ajándékokkal hódoltak az újszülött Jézus Krisztusnak.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×