eur:
395.5
usd:
366.67
bux:
65553.67
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szaakasvili maradhat az államfő

Mihail Szaakasvili jelenlegi államfő nyerte az elnökválasztást Grúziában a közel végleges hivatalos eredmény szerint - jelentette be a grúz központi választási bizottság. A csaknem az összes választókörzetből beérkezett eredmények alapján Szaakasvili a szavazatok 52,8 százalékát, fő ellenfele Levan Gacsecsiladze 27 százalékát szerezte meg a szombati választáson - mondta a bizottság elnöke, Levan Tarknisvili. A külföldi megfigyelők szerint viszont a választás nagyjából demokratikus volt, bár tapasztaltak hiányosságokat.

Az ellenzék szerint azonban csalás történt. "Nem hagyjuk, hogy az elnök elrabolja a győzelmünket" - jelentette ki az ellenzék egyik vezetője. Tbilisziben több ezer ember gyűlt össze, hogy tiltakozzon az állítólagos csalások ellen. Beszédet mondott előttük Gacsecsiladze is, aki figyelmeztette a résztvevőket: "brutális elnyomásra számíthatnak".

Gacsecsiladze szerint az exit pollokat meghamisították.

"Voltak kisebb szabálytalanságok"

Az Európai Biztonsági és Együttműködése Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint a választás összességében demokratikus és érvényes volt, és kifejezi a grúz nép véleményét. Azt is hozzátették azonban, hogy voltak szabálytalanságok a szavazás során.

Önmérsékletre intett Washington térségbeli megbízottja, Matthew Bryza amerikai külügyi államtitkár-helyettes is. "Ha a szakértők megállapítják, hogy a választásokat nem csalták el, akkor teljességgel indokolatlan és nem demokratikus volna az ellenkezőjét állítani" - mondta.

Pozitívan értékelte a szavazást egy európai megfigyelő is. Manfred Grund, a német CDU/CSU alsóházi frakciójának ügyvivője szerint a grúziai elnökválasztás "szabad és messzemenően tisztességes" volt.

Moszkva nem örül

Moszkva szerint amennyiben Mihail Szaakasvili korábbi államfő nyeri meg a grúziai elnökválasztást, akkor nem csökken a feszültség a kaukázusi köztársaságban, mit több, számtalan gond adódhat belőle.

Vagyim Gusztov, az orosz felsőház FÁK-ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke úgy vélte: a grúzok nem bocsátják meg Szaakasvilinek, hogy a legsúlyosabb szociális-gazdasági körülmények között élnek. A saját bőrükön kellett megtapasztalniuk az elnöki hatalom részéről megnyilvánuló nyomásgyakorlást, egyebek mellett az ellenzék novemberi demonstrációinak igen durva feloszlatását.
Elemzők szerint a Nyugat-barát Szaakasvili ismételt győzelme nyilvánvalóan nem jó hír Moszkva számára. A két ország viszonya ugyanis rohamosan romlott a 2003-as "rózsás forradalom" óta, amely hatalomra juttatta a korábbi elnököt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×