Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jégpáncélba fagyva karácsonyozik Belgrád

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jégpáncélba fagyva ünnepli a Juliánus naptár szerinti ortodox karácsonyt Belgrád. A szerbek legnagyobb, január 6-ra és 7-re eső családi és vallási ünnepére megdermedt a város.

A korábbi nagy havazások után - az utóbbi másfél hétben majd fél méter hó esett, s a külvárosokban 20-30 centi meg is maradt belőle - a pénteki és szombati ónos esők nyomán vált kritikussá a helyzet. A hóval még megbirkózott Belgrád, de a mindent egy-másfél milliméter vastagon befedő jéggel már csak részben.

A fő közutakat megtisztították, a tömegközlekedés nem állt le, autóval - a kevésbé takarított elővárosi részeken is - járható a város, de a járdák tisztítására már nem jutott erő. Ezt jelzi az is, hogy az utolsó hivatalos adat szerint pénteken és szombaton kora délutánig majdnem ötszáz, az utcákon csonttörést szenvedett embert szállítottak a belgrádi kórházakba. És az igazi zord idő csak aztán érkezett!

Mivel hétfőn az ünnep miatt az üzletek - néhány bevásárlóközponttól eltekintve - zárva lesznek, azoknak, akik vasárnap akartak vásárolni, de nem mertek kimerészkedni a jégpályává vált utakra, böjtös lehet az ortodox karácsony.

A zord időt ezúttal a Belgrádra évente háromszor-négyszer lecsapó - hol meleg, hol hideg - 70-80 kilométer óránkénti sebességű, két-három napig tartó szél, a Kosava hozta. Ez súlyos károkat okozott az elektromos ellátó rendszerben is. Volt olyan, több tízezer ember lakta része a városnak, ahol szombat délutántól húsz órán keresztül nem volt áram.