eur:
393.83
usd:
367.74
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Jégpáncélba fagyva karácsonyozik Belgrád

Jégpáncélba fagyva ünnepli a Juliánus naptár szerinti ortodox karácsonyt Belgrád. A szerbek legnagyobb, január 6-ra és 7-re eső családi és vallási ünnepére megdermedt a város.

A korábbi nagy havazások után - az utóbbi másfél hétben majd fél méter hó esett, s a külvárosokban 20-30 centi meg is maradt belőle - a pénteki és szombati ónos esők nyomán vált kritikussá a helyzet. A hóval még megbirkózott Belgrád, de a mindent egy-másfél milliméter vastagon befedő jéggel már csak részben.

A fő közutakat megtisztították, a tömegközlekedés nem állt le, autóval - a kevésbé takarított elővárosi részeken is - járható a város, de a járdák tisztítására már nem jutott erő. Ezt jelzi az is, hogy az utolsó hivatalos adat szerint pénteken és szombaton kora délutánig majdnem ötszáz, az utcákon csonttörést szenvedett embert szállítottak a belgrádi kórházakba. És az igazi zord idő csak aztán érkezett!

Mivel hétfőn az ünnep miatt az üzletek - néhány bevásárlóközponttól eltekintve - zárva lesznek, azoknak, akik vasárnap akartak vásárolni, de nem mertek kimerészkedni a jégpályává vált utakra, böjtös lehet az ortodox karácsony.

A zord időt ezúttal a Belgrádra évente háromszor-négyszer lecsapó - hol meleg, hol hideg - 70-80 kilométer óránkénti sebességű, két-három napig tartó szél, a Kosava hozta. Ez súlyos károkat okozott az elektromos ellátó rendszerben is. Volt olyan, több tízezer ember lakta része a városnak, ahol szombat délutántól húsz órán keresztül nem volt áram.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×