Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bush elleni merényletekre biztat az al-Kaida

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai elnök elleni merényletekre biztatja az al-Kaida az iszlamistákat. A terrorhálózat angol nyelvű szóvivője, egy iszlámra áttért amerikai állampolgár azzal a felhívással fordult vasárnap a szélsőségesekhez, hogy George Busht fogadják pokolgépekkel kedden kezdődő közel-keleti és perzsa-öbölbeli körútján.

Adam Yahiye Gadahn, ragadványnevén "Azzam, az amerikai" felhívása - egy ötvenperces hangfelvétel - egy olyan honlapon jelent meg, amely gyakran közli iszlamista szélsőséges csoportok üzeneteit, de annak hitelességét egyelőre nem lehetett ellenőrizni.

"Azon iszlám harcos testvéreinkhez intézem ezt a sürgős felhívást, akik Palesztinában vagy különösen az Arab-félszigeten, de általában a térségben élnek, és hajlandók nem virággal és tapssal fogadni a keresztes katonát, a hóhér Busht, hanem pokolgéppel, felrobbanó autóval" - mondja a felvételen Gadahn.

Magát a felhívást arab nyelven mondja el, és az üzenet tartalmaz több arab nyelvű idézetet is a Koránból, de angolul szintén megszólal. Felsorolja a mudzsahedek több afganisztáni, iraki, észak-afrikai "sikerét".

Támadja Pervez Musarraf pakisztáni és Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt, valamint II. Abdullah szaúdi királyt. A muzulmánoknak "a zsidók, az amerikaiak és szövetségeseik felett aratott győzelmeivel" fejezi be a beszédet.

Az eredetileg kaliforniai illetőségű Gadahn 1995-ben tért át az iszlámra, és 2004 óta szerepelt többször az al-Kaida videoüzeneteiben.

Bush elnök Izraelbe és a palesztin területekre, továbbá Kuvaitba, Bahreinbe, az Egyesült Arab Emírségekbe, Szaúd-Arábiába és Egyiptomba látogat kedden kezdődő körútján.