eur:
393.57
usd:
368.17
bux:
66151.64
2024. április 24. szerda György

A kenyai ellenzék elutasítja az egységkormány gondolatát

Raila Odinga kenyai ellenzéki vezető elutasította vasárnap a hivatalban levő elnök ajánlatát egy nemzeti egységkormány megalakítására.

Odinga sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy Mwai Kibaki nem tehet semmiféle ajánlatot, mivel nem nyerte meg a december végi választásokat. "Nem lehet béke igazság nélkül. Közvetítőt akarunk" - mondta Odinga, aki hozzátette: tárgyalás alapján létrehozott megállapodást akarnak, nem pedig koalíciós kormányt.

Az ellenzéki vezető üdvözölte, hogy John Kufour ghánai államfő, az Afrikai Unió elnöke jövő héten Kenyába utazik közvetíteni a felek közt.

Mwai Kibaki kenyai elnök szombaton jelentette be: kész nemzeti egységkormányt alakítani, hogy megoldja a választások nyomán kialakult helyzetet. Kibaki ezt Jendayi Frazer amerikai külügyi államtitkár-helyettessel közölte. Frazer még mindig Nairobiban van, ám azt nem tudni, hogy tervez-e újabb találkozókat a két politikai riválissal.

A kenyai rendőrség szerint a hét végére valamelyest normalizálódott a biztonsági helyzet az elnökválasztás nyomán kitört, egy hétig tartó zavargások után. Az utcai összecsapásokban legalább 360 ember halt meg, és mintegy 250 ezren kényszerültek elhagyni otthonaikat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×