Retteg a rendőrség: "fosztogathatsz, gyújtogathatsz, ölhetsz"

Infostart
2008. január 4. 08:47
Kenya fővárosában pénteken nagygyűlésen tiltakozik az ellenzék a múlt heti elnökválasztást jellemző csalások, és Mwai Kibaki államfő újraválasztása miatt. A választásokat követően kitört zavargásokban már 350 ember vesztette életét Kenyában.

A megmozdulást eredetileg csütörtökre tervezték, de az ellenzék vezetői az erőszakos cselekmények elfajulásának elkerülése érdekében elhalasztotta a tüntetést. A nagygyűlést az ellenzék szóvivője jelentette be egy közleményben.

Közben a washingtoni vezetés úgy döntött, hogy Kenyába küldi a külügyminisztérium afrikai ügyekkel foglalkozó államtitkár-helyettesét. Jendayi Frazernek az lesz a feladata, hogy előmozdítsa a válság békés megoldását.

A választásokat követően kitört zavargásokban már 350 ember vesztette életét Kenyában.

Az utcákon barrikádok és tüzek akadályozzák a forgalmat, a sarkokon pedig bandák gyülekeznek, sokan machetével a kezükben álldogálnak.

"A rendőrség retteg. Bármit megtehetsz. Fosztogathatsz, gyújtogathatsz, ölhetsz, senki sem fog felelősségre vonni. Csak akkor lesz béke, ha Kibaki lemond" - vélekedett a Daily Telegraph brit napilapban megszólaltatott egyik szemtanú.