eur:
393.48
usd:
364.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megkezdődött a hosszú menetelés: "A reményt választottuk a félelem helyett"

A republikánusoknál Mike Huckabee, a demokratáknál Barack Obama nyerte az iowai jelölőgyűléseket az amerikai előválasztásokban. A hatalmon lévő republikánusoknál az egyik legnagyobb esélyesnek tartott Mitt Romney lett a második, míg a demokratáknál John Edwards is megelőzte az országos szinten vezető Hillary Clintont.

Az Egyesült Államokban hivatalosan is megkezdődött az elnökválasztási folyamat az Iowa államban megtartott jelölőgyűlésekkel.

A kormányzó republikánusoknál meglepetésre a volt arkansasi kormányzó, Mike Huckabee magabiztosan nyert az egyik legnagyobb esélyesnek tartott Mitt Romney előtt. A harmadik helyen Fred Thompson és John McCain végzett, egyaránt a szavazatok 13 százalékát gyűjtve.

A demokratáknál a szavazatok 37,5 százalékát begyűjtő Barack Obama nyert, a legnagyobb esélyesnek tartott Hillary Clinton csupán a harmadik lett, a volt First Lady-t John Edwards is megelőzte, igaz, csupán pár tizedszázalékkal.

Nem a pénz számított

"Új nap kezdődött az amerikai politikában. Ma este bebizonyítottuk, hogy az amerikai politikában még mindig az Önökhöz hasonló emberek döntenek" - nyilatkozta győzelme után Mike Huckabee, utalva arra, hogy jóval kevesebb pénzből kampányolt, mint vetélytársa, Mitt Romney.

A volt arkansasi kormányzó győzelme hatalmas kudarc a korábban Massachusetts államot irányító Mitt Romney számára, aki már eddig is több tízmillió dollárt költött kampányára.

"Olyan ez, mint egy baseball-meccs. Nos, ez egy 50 fordulós mérkőzés. Végig harcolni fogok, és úgy vélem, amikor a folyamat végére érünk, én szerzem meg az elnökjelöltséget" - jelentette ki Mitt Romney vereségét követően.

Amint az a teljes eredménylistából kiderül, nagyon eltaktikázta magát Rudy Giuliani, aki úgy döntött, gyakorlatilag kihagyja Iowát és inkább a február 5-i "Szuperkeddre" koncentrál, amikor egyszerre 23 államban tartanak jelölőgyűlést. Mostani nagyarányú veresége azonban könnyen álmai végét jelentheti.

Barack Obama az élre állt, Hillary Clinton bajban

A demokratáknál immár hónapok óta mindenki azt találgatja, hogy a volt First Lady, Hillary Clinton és az illinois-i szenátor, Barack Obama versengéséből ki kerül majd ki győztesen.

Nos, az első kört utóbbi nyerte, méghozzá meggyőzőnek mondható, közel 8 százalékpontos előnnyel. Hillary Clintont talán némi meglepetésre John Edwards is megelőzte, igaz, csupán pár tizedszázaléknyi szavazattal.

"A reményt választottuk a félelem helyett, az egységet a megosztottság helyett és erőteljes üzenetet küldünk arról, hogy Amerika a változás szélén áll" - nyilatkozta Barack Obama, aki megválasztása esetén az első színes bőrű amerikai elnök lehet.

"Mindig is országos kampányt terveztünk, az első megmérettetésektől kezdve" - jelentette ki Bill Clinton volt amerikai elnök, Hillary férje.Az amerikai elnökjelöltek kiválasztását célzó úgynevezett előválasztásokat, ahogy hagyományosan, idén is Iowában kezdték, azonban minden eddiginél korábban.

Ugyanis az előválasztások jelentősége miatt több déli állam is vitatta, hogy a folyamatot az északi kevésbé népes államokban kell elkezdeni. Így először Florida, majd Dél-Karolina helyezte korábbra az előválasztás időpontját, végül az egész ceremónia korábbra tolódott.

Az amerikai elnökválasztási procedúrában - amely a nyugati demokráciák egyik legbonyolultabb választási eljárása - a pályázónak először, az előválasztások során saját pártja szavazóit kell meggyőzni arról, hogy ő képviseli legjobban politikai nézeteiket.

A választók a több hónapig tartó folyamat során kétféle rendezvényen nyilvánítanak véleményt arról, kit látnának szívesen pártjuk elnökjelöltjeként.

A legtöbb szövetségi államban előválasztásokat, primary-ket tartanak, ahol a polgárok állami szintű szavazáson voksolnak az aspiránsok személyére.

A rendezvények másik típusa a jelölőgyűlés, más néven caucus, ahol többnyire a regisztrált pártszavazók helyi gyűléseken döntik el, hogy melyik politikust támogatják.

A jelöltekről döntő rendezvények januárban és februárban hihetetlen gyorsan fogják egymást követni. A csütörtöki iowai kezdés után 5-én a wyomingi republikánusok nyilvánítanak véleményt ugyancsak jelölőgyűléseken.

Február 8-án rendezik meg az első előválasztásokat New Hampshire-ben. Egy hétre rá, a michigani választók járulnak a szavazóurnákhoz, majd Nevadában lesznek jelölőgyűlések és a dél-karolinai republikánusok rendeznek előválasztásokat. Florida lakossága január 29-én szavaz.

Az előválasztási folyamat korai szakasza azonban február 5-én csúcsosodik ki, aznap ugyanis 23, az Egyesült Államok lakosságának csaknem felét képviselő államban - például Kaliforniában és New Yorkban - tartanak jelölőgyűléseket és előválasztásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×