Az ezer forintot is elérheti a benzin ára

Infostart
2008. január 4. 20:00
A kőolaj árának tartós emelkedése miatt a benzin ára rövidesen elérheti a négy eurót - figyelmeztetett Berlinben a Német Gazdaságkutató Intézet. Ez a fejlemény súlyos kihatással lehet a gazdasági valamennyi ágazatára - állapította meg az intézet szakértője.

A Német Gazdaságkutató Intézet igen sötéten ítéli meg a kőolaj áremelkedésének várható következményeit. Az intézet szakértője a Bild Zeitungnak adott nyilatkozatában nem zárta ki, hogy a nyersolaj hordónkénti ára nem áll meg tartósan a jelenlegi 100 dolláron, hanem tovább emelkedik, és idővel eléri a 200 dollárt is, s ennek következtében drasztikusan felszökhet az üzemanyag ára.

A szakértő nem zárta ki, hogy egy-két éven belül akár 4 eurót (ezer forintot) is elkérnek majd egy liter benzinért. A kőolaj drágulása azonban érinteni fogja a gazdasági élet valamennyi ágazatát, a fogyasztókat azonban a közlekedés drágulása mellett súlyosan fogja érinteni a fűtési költségek felszökése.

Kevésbé drámai nyilatkozatot tett a hamburgi Világgazdasági Intézet munkatársa, aki a kőolaj árának stabilizálódását reméli, ha Nigéria ismét bekapcsolódik a nyersolaj kitermelésbe, és a tél enyhe marad.

Azonban ő is annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a benzin ára a jövőben már aligha csökken másfél euró alá.

Hanganyag: Vincze András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást