eur:
395.16
usd:
365.4
bux:
65362.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kezdődik a harc és a lejáratás: "útelágazáshoz értünk"

Az Egyesült Államokban kezdetét vette az előválasztási időszak. Ilyenkor az elnökaspiránsok komoly lendületet kaphatnak kampányukhoz, a kampányszezon azonban más célokat is szolgál: a jelöltek ekkor próbálják meg lejáratni egymást.

Elsőként Iowában tartanak előválasztást, majd 8-án New Hampshire egyes körzete, 15-én Michigan egyes körzete következik. 19-én jön Nevada és az egyik dél-karolinai körzet, 26-án az egyik észak-karolinai körzet, 29-én Florida, február 5-án pedig további 20 álla, köztük Kalifornia, New York és New Yersey.

Barométerként funkcionálnak

Frank Tibor Amerika-szakértő szerint a kis államok egyfajta barométerként funkcionálnak a kampány során. Ilyenkor a jelöltek még személyes kapcsolatba tudnak lépni az emberek jó részével, így nagy hatást is tudnak tenni rájuk.

A korábban esetleg kevésbé ismert politikusok nevét ekkor kapja fel a média, így egy-egy jól sikerült szereplés sokat lendíthet a kampányon.

A kis államok előválasztási eredményei ráadásul úgy funkcionálnak, mint egy közvélemény-kutatás, hiteles képet adnak a jelöltek esélyeiről.

Egymást járatják le a kampányban

Az előválasztási időszak azonban nemcsak a vidám ismerkedősről és bemutatkozásról szól - tette hozzá Frank Tibor. Az aspiránsok ezt az időszakot gyakran arra használják fel, hogy lejárassák egymást, néha tehát igen piszkos játékok zajlódnak le a háttérben

A csaknem hárommilliós lakosú Iowában csütörtökön 1780 helyszínen szavazhatnak azok, akik bele akarnak szólni, hogy a demokraták vagy a republikánusok kit indítsanak az elnökválasztáson.A demokratáknál Clinton vezet, a republikánusoknál Huckabee

A közvélemény-kutatási adatok szerint a demokratáknál egyelőre nagy a verseny Iowában: Hillary Clinton támogatottsága 28 százalékos, ugyanennyi, mint Barack Obamáé, John Edwards pedig 26 százalékon állt.

A republikánusok között Mike Huckabeenek 28 százalékos a támogatottsága, Mitt Romney 26 százalékon, John McCain pedig 12 százalékon áll, mint ahogy Fred Thompson is. Az egykori New York-i polgármester, Rudi Giuliani pedig 7 százalékos támogatást tudhat magáénak.

Az utolsó napig kampányoltak

A jelöltek még az utolsó napokban is hatalmas küzdelmet folytattak egymással, hogy megnyerjék az állam szavazóit. Hillary Clinton például egy főműsoridőben vetített televíziós reklámmal próbált bizalmat ébreszteni az emberekben, amelyben arról beszélt: Amerika egy útelágazáshoz ért, ő azonban képes arra, hogy egy új irányba vezesse az országot.

Legfőbb demokrata riválisa, Barack Obama szintén a televízión keresztül szólt az emberekhez. Míg John Edwards egy egész oldalas újsághirdetéssel próbált szavazókat gyűjteni.

A republikánus Mike Huckabee arra buzdította a szavazókat, hogy ne maradjanak otthon, és egymást is ösztönözzék a szavazásra. Az aspiráns azonban elutazott Los Angelesbe, hogy részt vehessen a Jay Leno show-jában, ami után ellenfele, Mitt Romney egyből kijelentette róla: Mike Huckabee-nek fontosabb Los Angeles, mint Iowa.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×