Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kalifornia piszkos autók miatt perli a szövetségi kormányt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kalifornia szövetségi állam kormánya bepereli az amerikai szövetségi kormányt, mert az nem engedte meg, hogy másoknál szigorúbb környezetvédelmi rendelkezéseket vezessen be a gépjárművek károsgáz kibocsátása ellen. Úgy tűnik azonban, hogy több más amerikai állam is követni akarja a nyugati part példáját.

A külvilág számára az Egyesült Államok a globális felmelegedés első számú okozója, keveset hallani azonban arról, hogy az országon belül is éles vita folyik a környezetvédelemről.

Nyolc éven belül tisztább új autókat akarnak látni a nyugati parton

Kalifornia most arra szeretné rákényszeríteni a szövetségi kormányzatot, hogy vezessen be szigorúbb környezetvédelmi előírásokat az autógyártókkal szemben.

Nyolc éven belül az új autóknak a mostaniakhoz képest már 23 százalékkal kevesebb üvegházi gázt lenne szabad csak kibocsátaniuk. Az állam céljának eléréséhez az egyik kedvenc amerikai fegyver, a per eszközéhez nyúlt.

Az ügy előzménye, hogy a szövetségi Környezetvédelmi Hivatal, az EPA nem engedte, hogy a hatalmas gazdasággal rendelkező nyugati parti állam saját széndioxid kibocsájtási határértékeket vezessen be. Mindezt azért, hogy úgymond ne legyen az országon belül kaotikus a rendszer.

A globális felmelegedés nekik is károkat okoz

Kalifornia viszont azzal vádolta meg az ügynökséget, hogy az nem tesz semmit az üvegházi gázok megfékezéséért. A szövetségi kormány - azaz Washington - késhegyre menő vitát folytatott a decemberi Bali klímacsúcson a CO2 határértékek kérdéséről.

A Bush-kormányzat szerint a fejlett országok kötelező vállalásai csak a gazdasági növekedést fékeznék, miközben például a dinamikusan fejlődő India és Kína kezét nem köti meg semmi.

Tizenöt másik állam is támogatja

Most azonban úgy tűnik, hogy az Egyesült Államokon belül is megmozdult valami. Kalifornia állam igazságügyminisztere szerdán beperelte a szövetségi kormányt, majd később elhangzott, hogy 15 másik állam, illetve állami ügynökség is követheti példáját.

Mint a BBC brit közszolgálati médium megjegyzi, a Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal éveken át beleegyezett abba, hogy az állam a többieknél szigorúbb előírásokat vezessen be, most azonban nemet mondott.

Kalifornia - amely 2004-ben a világ hatodik legnagyobb gazdaságának nevezte magát - azonban azt állítja, hogy a globális felmelegedés veszélyezteti ivóvízkészleteit és partvidékét.

A szövetségi ügynökség ugyanakkor azt állítja, hogy a Bush elnök által aláírt törvény hatékonyabban mérsékli majd az üvegházi gázok emisszióját.

Kalifornia mellett az 50-ből további 15 szövetségi állam állt ki - népessük ismeretében ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok lakosságának felére vontatkoznának a szigorúbb szabályok.