Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Ja kérem, a tél, az nem olyan, mint a nyár!\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ítéletidő tombol Románia déli megyéiben. Bukarestben a ma reggelre lehullott félméteres hó megbénította a közlekedést.

"Ja, kérem, a tél, az nem olyan, mint a nyár!" - a szállóigévé vált kijelentés Traian Bãsescutól származik még abból az időből, amikor a jelenlegi román államfő Bukarest főpolgármestere volt.

Most utódjának, Adriean Videanunak kell megküzdenie a Románia déli részét sújtó ítéletidő következményeivel. Az év első munkanapjára jószerével megbénult a közlekedés Bukarest körzetében.

Az éjszaka folyamán lehullott mintegy félméteres hóréteg, a folyamatos havazás és hóvihar mind a vasúti, mind a légi, mind pedig a közúti forgalmat érintette.

Bukarest határában órák óta vesztegelnek a főváros felé indult vonatok, amelyeket a váltók lefagyása miatt nem tudnak beengedni a pályaudvarokra. A reggeli órákban a főváros mindkét repülőterét és a román tengerpart felé vezető autópályát is le kellett zárni a hóvihar miatt.

A fővárosban bevethető 480 hótakarító gép közül a zsúfoltság miatt csak 200-at küldtek ki az utcákra. Ezért a polgármester azt kérte a bukarestiektől, ha tehetik, ne üljenek autóba.

Az ítéletidő Románia déli és délkeleti megyéit érinti. Ezek hatóságait már két nappal ezelőtt figyelmeztette a meteorológiai szolgálat, melynek előrejelzései szerint az ítéletidő ma estig tart.

Ezt követően azonban jelentős lehűlésre kell számítani. Bukarest elöljárói számára nagy kihívást jelent, hogy a csikorgó fagy beállta előtt sikerüljön eltakarítani a havat az utakról. A rendelkezésükre álló hóolvasztó anyagok ugyanis mínusz tíz fok alatti hőmérsékleten nem alkalmazhatók.

Hanganyag: Gazda Árpád (Kolozsvár)