eur:
395.07
usd:
365.68
bux:
65441.16
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Borzalmakról beszélnek a szemtanúk: "Megfagyott bennem a vér"

A helyzet árnyaltabb megítélését sürgette Alexander Lambsdorff német diplomata, aki az Európai Unió nevében ellenőrizte a nemrég tartott kenyai választást. Nem titkolta, hogy csalódottan tér vissza megbízatásáról, de utalt arra, hogy a jelenlegi válságot csupán a elnökválasztás során történt rendellenesség váltotta ki, mert a képviselőválasztást nem kísérte rendellenesség.

Az egykori német gazdasági miniszter, Otto Lambsdorff 41 éves unokaöccse, Alexander Lambsdorff nem először állt az Európai Unió által megbízott választásellenőrző csoport élén.

A múlt év elején ő vezette a Bangladesbe küldött megfigyelőcsoportot, amely azonban dolga végezetlenül még a szavazás előtt visszatért Brüsszelbe, mert olyan helyzetet tapasztalt, amely lehetetlenné tette a szabad választást.

Alexander Lambsdorff 150 európai megfigyelő élén nemrég még komoly reményekkel utazott Kenyába, mert úgy vélte, hogy ez a középafrikai ország jó példát mutat a földrész többi kormánya számára a demokrácia, a piacgazdaság és a politikai stabilitás megvalósítása szempontjából.

A csoport tényfeltáró jelentése erősen kétségbe vonta a korábbi remények megvalósulását és még a washingtoni kormányt is arra kényszerítette, hogy visszavonja az elnökválasztás állítólagos győztesének, Mwai Kibakinak címzett elhamarkodott jókívánságait.

Ennek ellenére, Lambsdorff a helyzet árnyaltabb megítélése mellett emelt szót és rámutatott arra, hogy az elnökválasztással egyidőben tartott képviselőválasztáson az EU megfigyelőcsoportja nem tapasztalt rendellenességet.

Az unió brüsszeli bizottsága elé terjesztett jelentésében óvott a Kenya feletti gyámkodástól, de az elhamarkodott előítéletektől is, amelyek -úgymond - csak hátráltathatják a demokrácia térnyerését Afrikában.Közben szemtanúk arról beszéltek a BBC brit közszolgálati méádiumnak, hogy miként élték meg az elmúlt napok eseményeit. Egyikük, a 27 éves Geoffrey Otieno elmondta: egyelőre nem tud kijutni a munkahelyéről, és őszintén retteg a kialakult helyzet miatt.

"A tömeg a kapuk előtt gyűlt össze és nagyon dühös. Én voltam az egyetlen, aki ma reggel bejött dolgozni, így most egyedül vagyok bent az őrrel, aki szintén retteg" - mondta el webdesignerként dolgozó férfi.

"Látom, ahogy a tömeg üvöltözve rohangál fel s alá, teljes a káosz. Furcsa zajokat és sikolyokat hallok, és időről időre lövések hallatszanak" - tette hozzá a kenyai férfi.

A repülőtér közelébe menekült


Egy másik szemtanú, a 39 éves Adoka Kinyoda elmondta: elmenekült az otthonából, mert az közel van a zavargások színhelyéhez és nem érezte magát biztonságban.

"Hajnali két órakor kiabálást hallottam a szomszédból, kinéztem a hálószobám ablakán és megfagyott bennem a vér. Láttam, amint férfiak machetével a kezükben rohannak a kapu felé. Iszonyatos volt. Felénk rohantak, mintha meg akarnák támadni a házunkat" - mesélte a könyvvizsgálóként dolgozó férfi.

"Nem sikerült elérnem a rendőröket, így fogtam magam és eljöttem otthonról. Most a repülőtér közelében húzom meg magam. Ki tudja? Lehet, hogy az országból is el kell menekülnöm" - tette hozzá Adoka Kinyoda.

Hanganyag: Vincze András (Németország)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×