Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Spanyolországban durvul a kormány és a katolikus egyház csatája

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A spanyol szocialisták nyilatkozatban támadták a katolikus egyház vezetését, amiért az semmibe veszi a polgári szabadságjogokat, megsértve ezzel a demokrácia elveit.

Az egyház önállóságot élvez hitbéli kérdésekben, a politikába azonban nem szabad beavatkoznia - írták.

Mariano Fernández-Bermejo igazságügy-miniszter előzőleg kijelentette, hogy az egyházi hierarchia reakciós erői révén a nemzeti katolicizmus beszivárgott a két hónap múlva esedékes spanyolországi parlamenti választásokat megelőző kampányba.

José Blanco, a szocialista párt alelnöke kijelentette, "az egyház példátlan támadást indított a demokratikus intézmények ellen".

Nem fogunk meghátrálni, továbbra is azon leszünk, hogy bővítsük a polgárok jogait és szabadságát - fűzte hozzá.

A keresztény értékek védelmében

December 30-án hatalmas tömeg, egyes hírek szerint több tízezer, más források szerint több százezer ember gyűlt össze a spanyol fővárosban a madridi érsekség által szervezett tömegmegmozduláson "a keresztény családi értékek védelmében".

A katolikus egyház több vezetője élesen bírálta a baloldali kormányt, azzal vádolva a szocialistákat, hogy a kormányzásuk alatti "radikális világiság" veszélyezteti a demokráciát.

A katolikus egyház több alkalommal bírálta José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök kormányát a melegházasságok elismerése és a válások megkönnyítése miatt.

"Egy olyan társadalomban, ahol a válások száma ugrásszerűen megnőtt, és szinte meghaladja a házasságkötések számát, súlyos helyzet állt elő, és ez késztet minket arra, hogy nyilvános állásfoglalást tegyünk" - mondta Antonio Maria Rouco Varela madridi érsek az ABC konzervatív napilap vasárnapi számában megjelent interjúban.

Spanyolországban egy két éve elfogadott törvény az azonos nemű párok számára is lehetővé teszi gyermekek örökbefogadását.

XVI. Benedek pápa a Vatikánból a vasárnap déli úrangyala imádság során élőben szólt a madridi tömeghez a téren elhelyezett hatalmas kivetítőkön keresztül.

"Érdemes a család, a házasság és Isten legértékesebb teremtménye, az emberi lény érdekében fáradozni" - jelentette ki a katolikus egyházfő.

XVI. Benedek arra biztatta az embereket, hogy az emberi életnek méltóságot adó morális értékek tiszteletben tartásával neveljék fel gyermekeiket.

A pápa kiemelte: "a család alapját a férfi és a nő felbonthatatlan szövetsége képezi, az a kiváltságos környezet, amelyben az emberi élet létrejön és védelmet talál kezdetétől fogva egészen természetes végéig".