Egy basszusgitár, a 88 éves mama és a remény

Infostart
2008. január 2. 16:11
A csütörtöki előválasztás előtt néhány órával is intenzív kampányt folytattak az elnökjelöltségre pályázó amerikai politikusok. Az iowai előválasztás indítja azt a folyamatot, amelynek végén a két nagy párt egy-egy jelöltje mérkőzik majd meg novemberben az Egyesült Államok elnökségéért.

Mike Huckabee kezdi bevetni Bill Clinton módszereit - az egykori baptista tiszteletes és kormányzó egy basszusgitárral állt hívei elé, és immár átvette a vezető pozíciót a republikánus jelöltek között.

Huckabee szerint volt, aki azt mondta neki: még soha nem járt jelölőgyűlésen - caucuson, ahogy Iowában ezt hívják - de miatta elmegy, mert azt akarja, hogy ő legyen a következő elnök.

"Ne gyertek egyedül, béreljetek furgont, térítsétek el az egyházközség buszát, hozzátok a szavazókat!" - bíztatta a politikus a választókat.

Intenzív kampány az utolsó pillanatig

Nem sokkal a nyomában ott van Mitt Romney egykori massachusettsi kormányzó, aki piszkos trükkökkel vádolja vetélytársát. Rudy Giuliani volt New York-i polgármesterről pedig szinte alig hallani.

A jelöltek még pár órával az előválasztás - pontosabban: választások - előtt is ide-oda cikáztak az államban.

Iowában hagyományosan a helyi közösségben döntenek az emberek a jelöltekről, és iskolákban, tűzoltóállomásokon és közösségi házakban adják le voksukat. Az előrejelzések szerint mind a republikánus, mind a demokrata oldalon nagyon szoros a verseny.

Obama reményt kínál

A demokratáknál Barack Obama szenátor csapata mindent megtett a választók mozgósításáért.

Obama emberei a többiekhez hasonlóan telefonhívásokkal bombázták a helyieket és a szavazáson való részvételre buzdították őket.

A szentáor azt reméli, hogy az új politikai stílus, a remény hívószava és az új személyiség - az első fekete elnök - ígérete az ő javára billenti el a mérleget.

Sokan még mindig Hillaryben hisznek

Egyes elemzők azonban a korábbi kételkedés után továbbra is Hillary Clintonra fogadnának - még annak ellenére is, hogy a volt First Lady Iowában nem szerepelhet jól.

Hillary 88 éves édesanyját tolta a rivaldafénybe, hogy megerősítse támogatását a női szavazók körében.

A helyi demokratapárti szavazók egyharmada ugyanakkor még nem döntötte el, kit támogat, és akár a középosztályért kampányoló John Edwards szenátorra adhatja voksát.