Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Alkotmánybírósághoz fordultak a vendéglősök a dohányzási tilalom miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Január 1-je óta újabb nyolc német tartományban tilos a dohányzás az éttermekben, kocsmákban és bárokban, valamint a kórházakban, iskolákban és állami hivatalokban, de még a pályaudvarokon is. A tilalmat megsértő cigarettázókra 100 euró bírság szabható ki, viszont a vendéglátói üzemek tulajdonosait akár ezer euró büntetésre is ítélhetik.

Immár kilenc német tartományban tilos a dohányzás a vendéglőkben és a zárt közterületeken. A tiltás azonban kevésbé szigorú, mint Európa más országaiban, ugyanis az éttermek, vagy bárok különtermeiben változatlanul szabad cigarettázni.

A leginkább liberális német tartomány, Berlin pedig csak nyártól fog drákói eszközökkel érvényt szerezni a tilalomnak.

A vendéglősök a forgalom visszaesésétől tartanak, és abban reménykednek, hogy az alkotmánybíróság némileg tompítani fogja az előírásokat. Étteremtulajdonosok egy csoportja ugyanis a karlsruhei alkotmánybírósághoz fordult a dohányzást tiltó törvény miatt.

Az alkotmánybíróság köréből származó értesülés szerint a döntés tavaszra várható, mert a tilalom országos szintű, tehát mind a 16 tartományra történő kiterjesztését nyárra tervezik.

A szabályt megszegőkre súlyos büntetés vár: akit égő cigarettával tetten érnek egy kocsmában, vagy pályaudvaron, 100 euró megfizetésére kötelezhetik. A vendéglősöket pedig ezer euróig terjedő büntetéssel sújthatják, ismételt kihágás esetén akár a működési engedélyüket is megvonhatják, így csaknem biztosra vehető, hogy - ha fogcsikorgatva is -, de saját anyagi érdekükben is gondoskodni fognak a tilalom betartásáról.

Hanganyag: Vincze András