Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Inkább egy kelet-európai, mint egy brit

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A brit diplomák gyenge minősége miatt a brit gyárosok gyakran előnyben részesítik a kelet-európai munkavállalókat a szigetországbeliekkel szemben - mondta a Brit Gyáriparos Szövetség vezetője.

A szigetországban az utóbbi években jelentősen emelkedett a diplomát szerzők száma, ezzel együtt azonban romlott az egyetemek színvonala. A brit munkaadók ezért már sokszor inkább kelet-európai munkavállalókat keresnek, a magasabb beosztásokba is, a britek pedig hátrányt szenvednek a munkaerőpiacon.

Richard Lambert egyetemi rektorok előtt tartott előadásában azt mondta: mind több brit szerez egyetemi diplomát, de "az alapszintű angol nyelvvel és matematikával is hadilábon állnak.

A brit kormányt több irányból is bírálatok érik az olyan diplomák számának növelése miatt, mint például a "golf- és sportpálya-menedzsment". Független londoni elemző házak már jó ideje adnak ki egymás után jelentéseket arról, hogy általában is igen jót tesz a brit gazdaságnak a kelet-európai munkaerő tömeges beáramlása.

A szigetországot az Európai Unió 2004-es bővítése után ellepték a kelet-európai munkavállalók, akik kezdetben csak az alacsonyabb szintű állásokból szorították ki a briteket. Kiderült azonban, hogy a diplomás bevándorlók jó eséllyel pályáznak a magasabban kvalifikált állásokra is.