eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Inkább egy kelet-európai, mint egy brit

A brit diplomák gyenge minősége miatt a brit gyárosok gyakran előnyben részesítik a kelet-európai munkavállalókat a szigetországbeliekkel szemben - mondta a Brit Gyáriparos Szövetség vezetője.

A szigetországban az utóbbi években jelentősen emelkedett a diplomát szerzők száma, ezzel együtt azonban romlott az egyetemek színvonala. A brit munkaadók ezért már sokszor inkább kelet-európai munkavállalókat keresnek, a magasabb beosztásokba is, a britek pedig hátrányt szenvednek a munkaerőpiacon.

Richard Lambert egyetemi rektorok előtt tartott előadásában azt mondta: mind több brit szerez egyetemi diplomát, de "az alapszintű angol nyelvvel és matematikával is hadilábon állnak.

A brit kormányt több irányból is bírálatok érik az olyan diplomák számának növelése miatt, mint például a "golf- és sportpálya-menedzsment". Független londoni elemző házak már jó ideje adnak ki egymás után jelentéseket arról, hogy általában is igen jót tesz a brit gazdaságnak a kelet-európai munkaerő tömeges beáramlása.

A szigetországot az Európai Unió 2004-es bővítése után ellepték a kelet-európai munkavállalók, akik kezdetben csak az alacsonyabb szintű állásokból szorították ki a briteket. Kiderült azonban, hogy a diplomás bevándorlók jó eséllyel pályáznak a magasabban kvalifikált állásokra is.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×