Az al-Kaida szerint nem ők gyilkolták meg Benazir Bhuttót

InfoRádió / MTI
2007. december 29. 11:12
Az al-Kaida terrorista hálózat feltételezett pakisztáni vezetője szóvivője útján tagadta, hogy köze lenne Benazir Bhutto ellenzéki vezető meggyilkolásához.

Maulvi Omar szerint a törzsi emberek saját törvényeik alapján nem támadnak nőkre, szerinte a merénylet a kormány, a hadsereg és a titkosszolgálatok összeesküvése volt.

A pakisztáni belügyminisztérium korábban a belbiztonsági szolgálat által lehallgatott telefonbeszélgetésre hivatkozva azt közölte, hogy az al-Kaida áll a merénylet mögött.

Az ARY pakisztáni kereskedelmi televízió pénteken közölte: az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jelentkezett a Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető életét kioltó merénylet elkövetőjeként.

Pénteken Pakisztánban az ország déli részén lévő családi mauzóleumban helyezték végső nyugalomra Benazir Bhuttót.

Az ellenzéki vezetőt csütörtökön ölték meg egy Ravalpindiben rendezett választási nagygyűlés végén; a gyilkosság után kitört zavargásokban több mint 30 ember halt meg.

A pakisztáni belügyminisztérium szóvivője közben pénteken közölte: a vizsgálatok szerint nem a rá leadott lövések és nem is a robbanás, hanem koponyasérülés következtében veszítette életét csütörtökön Benazir Bhutto. A hivatalos verzió szerint az ellenzéki vezető akkor sérült meg végzetesen, amikor beverte a fejét gépkocsija egyik kilincsébe.

Faruk Naik, Benazir Bhutto közeli munkatársa "rakás hazugságnak" nevezte a szóvivő szavait. A politikus megerősítette: két lövés is érte Bhuttót, egy a hasán, egy pedig a fején, s az a tény, hogy a merényletre egyáltalán sor kerülhetett, súlyos biztonsági hiányosságokra utal.

A csütörtöki terrortámadás után az ellenzéki Navaz Sarif volt kormányfő bejelentette: pártja bojkottálja a január 8-ai parlamenti választásokat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Csicsman László Közel-Kelet szakértõ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást