Magyarországgal szövetkezne Németország Brüsszel ellen

Infostart
2007. december 28. 15:18
Erősen elhidegült a német kancellár és az Európai Unió bizottságának elnöke közötti kapcsolat a széndioxid-kibocsátás korlátozását célzó brüsszeli terv miatt. Berlinben ugyanis a német autóipar elleni lépésnek minősítik a környezetvédelmi intézkedést. Az ügynek különös pikantériát kölcsönöz, hogy a témát éppen a kancellár szorgalmazta.

Angela Merkel elfogadhatatlannak nevezte a gépkocsik széndioxid-kibocsátásának korlátozásáról hozott uniós intézkedést. Berlinben a környezetvédelmi miniszter pedig már nyíltan kereskedelmi háborúról beszélt a nagyobb teljesítményű német és a külföldi - olasz, francia vagy spanyol -kisautók között.

A terv brüsszeli közzétételétől az EU ipari biztosa, a német Günter Verheugen tüntetőleg távol maradt. Így aligha volt meglepő, hogy a schengeni szerződés kibővítésének múlt heti megünneplésekor a zittaui német-lengyel határátkelőhelyen nemcsak a hideg tél miatt uralkodott fagyos légkör Angela Merkel és José Manuel Barroso között.

Diplomáciai források szerint a kancellár azt várta volna az EU-bizottság elnökétől, hogy a környezetvédelmi terv kidolgozásakor jobban figyelembe veszi Berlin érdekeit, ugyanis a német ipar egyik húzóága az autógyártás, ezen belül pedig a nagyteljesítményű, következésképpen több széndioxidot kibocsátó gépkocsik előállítása.

Barroso azzal védekezik, hogy már így is jelentősen tompította az EU környezetvédelmi biztosának követeléseit. Berlinben nem titkolják, hogy a terv a jelenlegi formájában történő elfogadásának megakadályozására szövetkezni fognak azokkal az új uniós tagállamokkal, így Magyarországgal is, amelyek beszállítóként fontos gazdasági kapcsolatban állnak a német autóiparral.

Hanganyag: Vincze András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást