Döbbenet: baleset és nem gyilkosság okozta Benazir Bhutto halálát?

InfoRádió / MTI
2007. december 28. 20:48
A pakisztáni belügyminisztérium szóvivője szerint nem a rá leadott lövések és nem is a robbanás, hanem koponyasérülés következtében veszítette életét csütörtökön Benazir Bhutto. A hivatalos verzió szerint az ellenzéki vezető akkor sérült meg végzetesen, amikor beverte a fejét gépkocsija egyik kilincsébe.

Nyilvánosságra hozta Benazir Bhutto ellenzéki vezető csütörtöki halálának hivatalos okát a pakisztáni belügyminisztérium. A tárca szóvivője cáfolta, hogy a politikus halálát a rá leadott lövések, vagy az azokat követő robbanás okozta volna.

A hivatalos változat szerint ugyanis a vizsgálat során a politikus holttestében sem lövedéket, sem fémszilánkot nem találtak. A szóvivő közölte, hogy Benazir Bhutto halálát koponyasérülés okozta, amit akkor szenvedett el, amikor feje beleütközött a gépkocsija napfénytetejének nyitására és zárására szolgáló karba.

A szóvivő szerint az történt, hogy az ellenzéki politikus éppen távozóban volt egy Ravalpindiben tartott választási gyűlésről, amikor a gépkocsiból búcsút intve felsőtestével kiemelkedett a járműből a napfénytető nyílásán át. Ekkor lőttek rá.

Előbb három lövés dördült, a robbanás pedig akkor történt, amikor Benazir Bhutto igyekezett visszahúzódni a golyóálló üveggel és lemezekkel védett gépkocsiba.

A hirtelen mozdulat közben azonban a politikus beverte a fejét a gépjármű napfénytetejének mozgatására szolgáló karba. A kar a jobb füle közelében ütődött a fejéhez, és betörte a koponyacsontját.

A szóvivő azt is közölte, hogy a belbiztonsági szolgálat lehallgatott egy telefonbeszélgetést, amelyben Baitullah Mehszud, az al-Kaida terrorhálózat feltételezett pakisztáni vezetője gratulált embereinek Benazir Bhutto halála után.

Faruk Naik, Benazir Bhutto közeli munkatársa "rakás hazugságnak" nevezte a szóvivő szavait. A politikus megerősítette: két lövés is érte Bhuttót, egy a hasán, egy pedig a fején, s az a tény, hogy a merényletre egyáltalán sor kerülhetett, súlyos biztonsági hiányosságokra utal.