Szerbiában két karácsonyt ünnepelnek

Infostart
2007. december 24. 11:56
A vajdasági iskolákban december 24-én, Szerbia más vidékein viszont csak december 31-e után kezdődik a téli szünet. Vajdaságban ez a karácsony miatt van így, tekintettel arra, hogy az ortodox pravoszláv karácsony január 7-én, az úgynevezett szerb újév pedig január 13-án lesz. A pravoszláv vallású diákok a Vajdaságban a katolikus karácsonyt is megünneplik.

A karácsony a szocialista Jugoszláviában nem okozott problémát: hivatalosan ugyanis nem ünnepelték. A gondok a rendszerváltás és az állam széthullása után jöhettek volna, amikortól a vallási ünnepeket is meg lehetett már tartani.

Végül azonban nem okozott problémát, hogy Szerbiában két karácsonyt és két újévet ünnepelnek hivatalosan: ki-ki a maga karácsonyán marad otthon.

Két karácsony


Szerencsére a több nemzetiségű Vajdaságban idejében reagáltak, és mielőtt a nacionalista erők közbeléphettek volna, döntés született arról, hogy az itt működő iskolákban a téli szünidő december 24-én kezdődik, így szabad a karácsony és az újév, sőt, a szerb ortodox pravoszláv karácsony, január 7-e is.

A két karácsonyt tehát együtt ünnepelhetik szerbek és magyarok, az újév ügye azonban valamivel komplikáltabb, hiszen ez az ortodox pravoszlávoknál január 13-ra esik, ezt pedig már csak e vallás hívei ünneplik, de nem munkaszüneti nappal.

Pénzért mehetnek

Az utóbbi hét-nyolc évben valóban meghitt családi ünnep a karácsony a Vajdaságban, az utcákat, tereket is feldíszítették már, ezzel nem kell várni a pravoszláv ünnepig.

Van azonban egy kellemetlen momentuma is az idei karácsonynak a Vajdaságban, szerbek, magyarok számára egyaránt: most már csak 35 eurós schengeni vízummal lehet Magyarországra utazni bevásárolni, vagy rokonokkal, barátokkal együtt ünnepelni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást