Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Külföldről jön az angyal Romániába

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A virágzó bevásárló turizmus és a nyugat-európai vendégmunkások miatt Romániában külföldön beszerzett áru kerül a legtöbb karácsonyfa alá.

Alighanem külföldről jön az angyal a romániai karácsonyra - állapította meg az Új Magyar Szó bukaresti napilap, mely arról közölt terjedelmes riportot, hogy ismét virágzik a bevásárló turizmus Románia határvidékein.

A lap által megszólaltatottak egybecsengően azt állították, hogy még akkor is érdemes a bulgáriai vagy magyarországi áruházakban tartani a karácsony előtti nagybevásárlást, ha az utazás költségeit is beleszámítják. Magyarországon mind az élelmiszerek, mind a műszaki cikkek 30-40 százalékkal olcsóbban vásárolhatók meg, mint Romániában.

Elárasztották ugyan Románia nagyvárosait a hipermarketek, a plázák, és egyre erősebb a konkurenciaharc, ez azonban még mindig nem kényszerítette a kereskedőket az árak mérséklésére. A határmentén lakóknak csupán a ruhaneműt érdemesebb otthon megvásárolni - persze, ha megfelelő minőségűt találnak.

Romániában leárazás helyett emelik az árakat

Amint több központi napilap is megállapította, míg tíz-húsz kilométerrel a határon túl a karácsony előtti árleszállítások csalogatják a vevőket, Romániában még mindig az jellemző, hogy karácsony előtt a nagyobb haszon reményében megemelik az árakat.

Külföldről jön az angyal azoknak a gyermekeknek is, akik szülei nyugat-európai munkahelyükről térnek haza a téli ünnepekre. Hárommillióra becsülik azoknak a román állampolgároknak a számát, akik a jobb életkörülmények reményében szétszóródtak a nagyvilágban.

A nagyszülők által itthon nevelt gyermekeknek így kétszeresen ünnep a karácsony. Az angyal az ajándékok mellett a szülőket is elhozza a karácsonyfa mellé.

Hanganyag: Gazda Árpád