eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Külföldről jön az angyal Romániába

A virágzó bevásárló turizmus és a nyugat-európai vendégmunkások miatt Romániában külföldön beszerzett áru kerül a legtöbb karácsonyfa alá.

Alighanem külföldről jön az angyal a romániai karácsonyra - állapította meg az Új Magyar Szó bukaresti napilap, mely arról közölt terjedelmes riportot, hogy ismét virágzik a bevásárló turizmus Románia határvidékein.

A lap által megszólaltatottak egybecsengően azt állították, hogy még akkor is érdemes a bulgáriai vagy magyarországi áruházakban tartani a karácsony előtti nagybevásárlást, ha az utazás költségeit is beleszámítják. Magyarországon mind az élelmiszerek, mind a műszaki cikkek 30-40 százalékkal olcsóbban vásárolhatók meg, mint Romániában.

Elárasztották ugyan Románia nagyvárosait a hipermarketek, a plázák, és egyre erősebb a konkurenciaharc, ez azonban még mindig nem kényszerítette a kereskedőket az árak mérséklésére. A határmentén lakóknak csupán a ruhaneműt érdemesebb otthon megvásárolni - persze, ha megfelelő minőségűt találnak.

Romániában leárazás helyett emelik az árakat

Amint több központi napilap is megállapította, míg tíz-húsz kilométerrel a határon túl a karácsony előtti árleszállítások csalogatják a vevőket, Romániában még mindig az jellemző, hogy karácsony előtt a nagyobb haszon reményében megemelik az árakat.

Külföldről jön az angyal azoknak a gyermekeknek is, akik szülei nyugat-európai munkahelyükről térnek haza a téli ünnepekre. Hárommillióra becsülik azoknak a román állampolgároknak a számát, akik a jobb életkörülmények reményében szétszóródtak a nagyvilágban.

A nagyszülők által itthon nevelt gyermekeknek így kétszeresen ünnep a karácsony. Az angyal az ajándékok mellett a szülőket is elhozza a karácsonyfa mellé.

Hanganyag: Gazda Árpád

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×