Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kína és India kéz a kézben \"a három gonosz\" ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A történelem során első ízben, közös hadgyakorlatot tart Kína és India. A két milliárdos lakosságú ország a hatvanas évek elején elkeseredett háborút vívott egy határvita miatt. Az utóbbi időben azonban közeledni kezdtek egymáshoz. Most elhatározták, hogy összehangolják a szeparatista mozgalmakkal szembeni fellépésüket.

Kéz a kézben - ez nem cinikus kommentátori megjegyzése Kína és India közeledéséről, hanem a két ország egy hétig tartó közös hadgyakorlatának a neve.

A felek terrorellenes gyakorlatnak nevezik a Kéz a kézbent, amelynek célja, hogy bizalmat építsenek a két ország hadserege között.

Mindkét ország aggódik a szeparatizmus miatt

Lehet, hogy Bush elnök "gonosz tengely" beszédének ihletésére, a kínaiak és indiaiak is apokaliptikus kifejezéseket használva írják le, hogy mi áll közeledésük hátterében: "három gonosz erő, a szeparatizmus, a szélsőségesség és a terrorizmus" ellen akarnak fellépni.

Kína szélsőséges szeparatistáknak nevezi az olajban gazdag Hszincsiang tartományban élő muzulmán vallású ujgorokat, akiket azzal vádol, hogy el akarnak szakadni, és létrehoznák Kelet-Türkisztán nevű államukat. Jogvédő szervezetek ugyanakkor többször is bírálták a kínai központi hatalom fellépését.

Delhi pedig pakisztáni székhelyű militánsokkal küzd, akik el akarják szakítani a megosztott Kasmír Indiához tartozó részét. Emellett India központi és déli államaiban az időről-időre fellángoló maoista felkelések több ezer ember életét oltották ki.

Nem volt felhőtlen a közös történelem, de beköszöntött az enyhülés

Kína az elmúlt évtizedekben Pakisztánnal, India nagy riválisával tartott fenn jó kapcsolatokat és fegyvereket is eladott neki.

Indiával ugyanakkor 1962-ben elkeseredett háborút vívott egy vitatott terület miatt. A felek még mindig nem rendezték a kérdést: Kína egy egész magyarországnyi területet követel Indiától, utóbbi pedig egy harmadakkora térséget Kínától.

A kínai külügyi szóvivő azonban azt mondta: a területi vita ellenére a baráti együttműködésé a jövő.

A hadgyakorlatról a kínai és indiai miniszterelnök novemberi találkozóján állapodtak meg és jövőre egy újabbat is tartanak, ezúttal Indiában.